Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Okos_Doboz_az_iskolaknak

Okos Doboz az iskoláknak

Digitális oktatási segédanyagot mutattak be a Németvölgyi Általános Iskolában. Az Okos Doboz elnevezésű interaktív számítógépes program szórakozva tanítja az általános iskolák alsós diákjait.

Egyre több szó esik arról, hogyan lehetne felhasználni az oktatásban a mai gyerekek mindennapjaihoz szervesen hozzátartozó digitális eszközöket. A felmérések szerint ugyanis már a kisiskolások is magabiztosan kezelik a számítástechnikai alkalmazásokat, az iskolában azonban ezek – legalábbis egyelőre – csak kevés szerepet kapnak. Ezen változtatna az európai digitális Oscar-díjas Egyszervolt.hu, amely arra vállalkozott, hogy a kedvelt számítógépes játékokhoz hasonló, némileg egyszerűsített grafikus kezelőfelület mögé „rejtse” a Nemzeti Alaptantervben foglaltakat.
Matematika, olvasás–szövegértés, nyelvtan, vizuális kultúra, ének-zene és környezetismeret alkotja azt a digitális oktatási segédanyagot, amely nemcsak a gyakorlásnál nyújt segítséget, hanem a tanórai munkába is teljes egészében beilleszthető. A cél az, hogy a magyar gyerekek számára is elérhető legyen a világszerte egyre inkább előtérbe kerülő, Nyugat-Európában már évek óta nagy sikerrel alkalmazott „szórakozva tanulás” – derült ki a Németvölgyi Általános Iskolában, ahol az alsós gyerekeknek lehetőségük nyílt kipróbálni az Okos Doboz nevű programot.
Kifejezetten segédanyagról van szó, annál is inkább, mert a pedagógus szerepe kulcsfontosságú a tanításban – emelte ki Belényesi Pál, az Egyszervolt.hu stratégiai igazgatója. Éppen ezért az Okos Doboz a közismeretek megalapozását, a rendszerezést és a gyakoroltatást segíti. Mindezt olyan mennyiségben és minőségben, amit a gyerekek még képesek feldolgozni. A hangsúly a minőségen van, hiszen a tudás rohamléptekkel avul el: ami tíz éve modernnek számított, az napjainkban már idejétmúlt, a prezentáció túlnőtte a prezentálót.
Éppen az utóbbi, a bemutatás az Okos Doboz egyik legnagyobb erénye: a könyvekben, vagy a táblán unalmasan közvetített tudást a színes, mozgó, interaktív programfelület érdekessé, valóban maivá teszi. „A gyerekek akkor tanulnak szívesen, ha közben olyan eszközöket használhatnak, amelyeket szeretnek. Az Okos Doboz a számítógép világába helyezi át a mindennapi tanulást. Ami pedig ennél is fontosabb, a játékos tanulás alkalmas arra, hogy boldogabbá tegye a gyerekeket” – emlékeztetett a pedagógus végzettségű Belényesi Pál. Hozzátette: az általános iskolák első négy osztályának szóló programcsomag négy kompetenciaterületet ölel fel.
Dr. Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára szerint az Okos Doboz egyszerre szolgálja a játékot és a tanulást. „A gyerekek megtapasztalhatják a játék közbeni tanulás és a tanulás közbeni játék értékteremtő élményét” – mondta. Szarvas Zsolt felelős szerkesztő pedig olyan „ereszhez” hasonlította az oktatási segédanyagot, amely alá bátran beállhatnak a gyerekek. „A korosztályoknak megfelelő, különböző nehézségi szintű feladatok az alaptanterv nyolcvan százalékát lefedik – jelentette ki –, így az Okos Doboz biztos és naprakész tudást ad a kisdiákoknak.”

mm.

A témával a Hegyvidék Televízió is bővebben foglalkozik.