Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sokszínű zöld tea

A felmérések szerint a tea a víz után a második legnépszerűbb ital a világon. Kínában úgy tartják, jobb teát inni, mint orvosságot szedni. Az angolok teafőzésben elsők Európában, meggyőződésük, hogy a teavízbe csészénként egy kiskanálnyi teafű kell, plusz egy a kannának. A japánok különösen a zöld teát kedvelik, főként az étkezések kísérőjeként kortyolgatják. Szakemberek állítják: a 21. század a zöld tea korszaka lesz.
A zöld tea íze kellemes, üdítő. Cukorral, mézzel, citrommal is fogyasztható. Eredetileg minden tea zöld, jellegzetes fekete színét erjesztéssel nyeri el. Az orvosok a zöld teát magas vérnyomásra, vese- és gyomorbántalmakra ajánlották eredetileg, de általában az egészség megóvására is kiválónak tartották. Az ókori görögök egyszerűen „isteni levélnek” hívták, és főzetét megfázáskor itták, az asztma enyhítésére, a hörgőgyulladások csillapítására.
Csak Kínában több százféle zöld tea létezik, a távol-keleti kultúrákban évszázadok óta ismerik jótékony hatásait. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek szelíden élénkítik a központi idegrendszer működését és a vérkeringést. Fluortartalma erősíti a fogzománcot. Vírus- és baktériumölő hatású, a benne fellelhető polifenolok segítségével pusztítja el a kórokozókat. A vírus okozta májgyulladás kezelésére is alkalmas, de tudományosan igazolt, hogy gátolja a rákos megbetegedések kialakulását. Végül, de nem utolsósorban, nemcsak inni lehet, hanem apró ínyencségek is készíthetők belőle.

Zöldtea-krém

Egy nappal a felhasználás előtt kell elkészíteni: 6 tojássárgáját 2 evőkanál citromlével és 10 deka cukorral egy mélyebb tálba teszünk, s egy forró vízzel teli edénybe állítva, kis lángon melengetve habosra verünk. Közben leforrázunk 2 evőkanál zöldtea-levelet, 10 percig állni hagyjuk, majd belekeverünk 3 deka zselatint. Ezt rászűrjük a tojásos masszára, újból forró vizes fürdőbe „ültetjük”, majd alaposan felverjük. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk, hadd hűljön ki.
A tojások fehérjéjéből 5 deka cukorral kemény habot verünk, és óvatosan összeforgatjuk a kihűlt krémmel. Felverünk 2 deci tejszínt kemény habbá, és az addig már megkötött krémhez adjuk, vigyázva, nehogy összetörjük a habot vagy a krémet. Az egész masszát áttöltjük egy legalább 5 centi magas edénybe, és lefedve egy napig hűtőszekrényben tartjuk.
Tálaláskor a tejszínes, habos krémből evőkanállal 3-3 galuskát szaggatunk, és a tányérokon körülszórjuk apróra vágott pisztáciával vagy mandulával. Adagonként 1-2 citromfűlevéllel díszíthetjük.

Zöldtea-zselé

Szórjunk 10-12 gramm zöldtea-füvet fél liter forró vízbe, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Ezután keverjünk bele 4 deka zselatinport, 17 deka cukrot és 2 evőkanál édes fehérbort. Lassú tűzön forraljuk fel, töltsük át egy legalább 2 centi magas tálba, és várjuk meg, amíg megkocsonyásodik (kb. két óra kell neki).
Borítsuk ki egy nedves deszkára, csillag alakú kekszformával szabjunk a teazseléből csillagokat, és ezeket egyenként csúsztassuk nedves citromfűlevélre (kb. 10-12 csillag telik ki ennyi zseléből). Szórjunk a tetejükre 1-2 evőkanálnyi barnacukrot, így kínáljuk vendégeinket.

-járay-