Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Szolidaritas_Japannal

Szolidaritás Japánnal

Hatalmas pusztítást végzett és emberéletek ezreit követelte a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár Japánban. Több más szervezettel együtt a hegyvidéki Shuhari Dojo Japán Kulturális és Harcművészeti Központ is adománygyűjtésbe kezdett: „maiko babák” árusításából származó bevétellel próbálnak segítséget nyújtani a bajbajutottaknak.

A japán rendőrség legutóbbi jelentése szerint a március 11-én történt földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma a tízezret is meghaladta, emellett több mint 16 ezer embert még mindig eltűntként tartanak számon. Mintegy 130 ezer ház rongálódott meg a természeti csapás következtében, 18 ezer teljesen romba dőlt. 240 ezer ember talált menedéket a kialakított 1900 fogadóközpontban. A katasztrófahelyzetet csak súlyosbították az erős utórengések, valamint a fukushimai atomerőműben keletkezett károsodások: a hűtőrendszerek meghibásodása miatt négy blokk felrobbant, egészségkárosító radioaktív anyagok jutottak nagy mennyiségben a levegőbe és a tengervízbe.
Japán történetében még soha nem okozott ekkora pusztítást a földrengés, mint most. A károsultak ezreinek megsegítésére az egész világ megmozdult, Magyarországon is azonnal elindult az adománygyűjtés. A hazai telekommunikációs szolgáltatók, az Invitel, a Magyar Telekom (T-Home, T-Mobile), a Telenor, a UPC és a Vodafone elérhetővé tették az 1749-es segélyvonalat, amelynek hívásával – vagy a JAPAN szó SMS-ben történő elküldésével – 200 forinttal támogathatjuk a bajbajutottakat. A befolyó összeget az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el Japánba, a tervek szerint egy elpusztult iskolát építenek újjá belőle.
A Magyar–Japán Baráti Társaság, illetve a hegyvidéki Shuhari Dojo Japán Kulturális és Harcművészeti Központ is adománygyűjtést hirdetett – segélyprogramjaikról a szervezetek képviselői annak alkalmából tájékoztatták lapunkat, hogy közös részvétnyilvánításon vettek részt a kerületben Ito Tecuo nagykövetnél, a japán nagykövetség Dániel úti rezidenciáján. Vihar Judit, a Magyar–Japán Baráti Társaság elnöke elmondta: szervezetük mindazok segítségére számít, akik pénzadománnyal támogatnák a károsultakat. Az adományokat a társaság nevére, a 11705008-20498353-00000000 bankszámlaszámra lehet utalni, „japán földrengés” közleménnyel. A pénzt japán testvérszervezetüknek, a Japán–Magyar Baráti Társaságnak juttatják el, amely a leginkább rászorultaknak adja oda a beérkező összeget.
Kápolnási Márton, a Shuhari Dojo vezetője arról számolt be, hogy a harcművészeti központjuk közreműködésével kifejlesztett „maiko baba” eladásából származó teljes hasznot jótékony célra ajánlják fel. A tanuló gésát ábrázoló, Tari Krisztina és Gerlach Beáta tervei szerint japán textilekből kézileg varrt játékbaba megvásárlásával mindenki kaphat egy emléket az adományozásról. A figura a hazánkban japán harcművészetet gyakorlók szolidaritásának kifejező jelképévé is válhat, ugyanis a nemzeti bajnokságokon adománygyűjtésre kívánják felhasználni.
A „maiko babák” a Shuhari Dojo Japán Kulturális és Harcművészeti Központban (XII., Győri út 5–7.) vásárolhatók meg, árukból 4500 forint (15 euró) a Japán Vöröskereszthez, illetve a Japán–Magyar Baráti Társasághoz kerül. A pénzt elsődlegesen a bajba jutott japán gyerekek élelmezésére, ellátására fordítják.Szolidaritas_Japannal2

z.