Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

TFSE-KRA: NB I és jó utánpótlás

Három fordulóval a bajnokság vége előtt feljutott az NB1-be a TFSE-KRA felnőtt női röplabdacsapata. A sportág jövője szempontjából ennél is fontosabb hír, hogy a közeljövőben megállapodás születhet a Hegyvidéki Önkormányzat és a Központi Röplabda Akadémia között, aminek eredményeképpen a következő tanévtől röplabdaképzés kezdődhet az iskolákban.

Mindössze egyetlen esztendőt töltött az NB2 Keleti csoportjában a felsőbb osztályból tavaly kieső TF röplabdacsapata, mivel a hegyvidéki gárda már a vége előtt három fordulóval megnyerte a bajnokságot. A sikerben elévülhetetlen érdemeket szerzett az utánpótlásbázisát a XII. kerületben kiépítő Központi Röplabda Akadémia (KRA), amely egy évvel ezelőtt vette át a felnőttek szakmai irányítását. Az új játékosokra, Foki Róbert vezetőedzőre, valamint a KRA szakmai hátterére volt szükség ahhoz, hogy az immár TFSE-KRA néven szereplő csapat a következő szezont ismét a hazai bajnokságok második vonalát jelentő NB1-ben kezdhesse el.
A KRA azzal a szándékkal alakult 2007-ben, hogy – sportiskolai és akadémiai keretek között – a röplabda iránt érdeklődő gyerekeket a minőségi és versenysport felé irányítsa. Ennek az utánpótlás terén végzett úttörő munkának fontos eleme a TFSE-vel kötött megállapodás, aminek köszönhetően a KRA fiataljai a felnőttek között is bemutatkozhattak.
„Minél hamarabb szerettünk volna feljutni az NB1-be, hogy aztán ott erőt és tapasztalatot gyűjtve megcélozzuk az Extraligát. Ehhez először szakmailag és emberileg is egységes csapattá kellett gyúrni a különböző helyekről érkező, nem egyforma tudású játékosokat – összegezte a bajnokság történéseit a vezetőedző. – Szerencsére erőben, valamint a dinamikus és figuratív játékban jobbnak bizonyultunk az ellenfeleknél, így utólag már papírformának tűnik a siker. Bár rengeteg munka vár ránk, a feljutással megtettük az első lépést, mostantól azért dolgozunk, hogy az ezt kiharcoló magra, valamint az utánpótlásunkra építve a TFSE-KRA idővel kiléphessen a nemzetközi porondra.”
A csapat legközelebbi feladata az NB2-es bajnoki cím megszerzése, amihez a Nyugati csoport első helyezettjét kell legyőzni. Ami a távlati célokat illeti, Foki Róbert az első NB1-es évben elégedett lenne a „csont nélküli” bennmaradással, ám akár az azonnali továbblépésre is alkalmasnak tartja tanítványait. Az biztos, hogy hosszú távon sikeres csapatban gondolkodik, amire a több mint száz főt számláló utánpótlás kiváló eredményeinek ismeretében minden esély megvan.
Az egyesület azonban nem elégszik meg ennyivel, arra törekszik, hogy még szélesebb legyen az utánpótlásbázisa. Ennek érdekében egyeztetés zajlik a Hegyvidéki Önkormányzattal, ami úgy tűnik, nemsokára eredményre vezet.
„Ha minden jól alakul, áprilisban megkötjük az együttműködési megállapodásokat a hegyvidéki iskolákkal, és szeptembertől elindulhat a röplabdaképzés – vázolta a terveket Foki Róbert. – Egy sportosztály elindítása és a közoktatási típusú sportiskolai képzés bevezetése szervesen illeszkedne a kerületi mindennapos testnevelés programba.”

em.

Az NB1-be feljutott csapat: Sákovics Virág, Tóth Zsuzsanna, Széles Rebeka, Jáka Szilvia, Hornok Nikolett, Gyenge Andrea, Naszvadi Sára, Szabó Beatrix, Richter Zsófia, Vecsernyés Dóra, Rósa Blanka, Enghy Boglárka, Bánlaki Mária, Lueff Bernadett, (Fritz Ágnes, Kurcz Fanni). Edzők: Foki Róbert, Kleczli Csaba.