Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Viz_es_muveszet_a_Galeria12-ben

Víz és művészet a Galéria 12-ben

Az alkotók fantáziáját a kezdetek óta megmozgató víz és a művészet viszonyát járja körbe a Galéria 12 Egyesület legújabb kiállítása. A víz világnapja alkalmából megrendezett tárlaton az áttetsző, önkényes formákat felvevő, mégis alaktalan, egyszerre élő és élettelen folyadék különböző megfogalmazásaival találkozhatnak az érdeklődők.

A víz a természet és benne az ember egyik legfontosabb alkotóeleme, jelentőségét azonban csak akkor ismerjük fel, amikor hiányt szenvedünk belőle – emlékeztetett a Galéria 12-ben látható új kiállítás megnyitóján Fonti Krisztina alpolgármester. Örömtelinek nevezte, hogy a kerület a Galéria 12 Egyesületen keresztül csatlakozott a víznapi rendezvények sorához, hiszen, mint mondta, olyan ügyről van szó, amelynek támogatása mindnyájunk kötelessége. A víz napját március 22-én ünnepeljük (1993 óta), ilyenkor civil szervezetek, kormányok és művészek világszerte ismeretterjesztő programokon hívják fel a figyelmet az éltető folyadék megvédésének fontosságára. A Galéria 12 Egyesület kiállításán huszonegy kerületi művész osztja meg vízzel kapcsolatos gondolatait a közönséggel.
Tasnádi Gábor, az Itthon Európában a Művészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke a víz és az ember kapcsolatáról beszélt. Elmondta, hogy a Föld felületének hetven százaléka víz, ennek azonban csupán egy százaléka iható. Magyarország ugyanakkor szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a Kárpát-medence rendkívül jelentős édesvízkészletekkel rendelkezik. "Szomorú, hogy ezt nem becsüljük meg, és hagyjuk elszennyeződni természetes forrásainkat, víznyerőinket" – fogalmazott.
Pedig víz nélkül ember sincs, ott van a vérben, az izzadságban, a könnyben, tőle zöldül ki a rét, frissül fel az erdő. Nem véletlen, hogy a művészek ősidők óta megmintázzák a vizet, festményeken, fényképeken, szobrokban. Örök téma a vízhordó, a keresztelés, a tenger hulláma, a vihar – ezek mindig megmozgatják az alkotói fantáziát. Ékes bizonyítékai mindennek a Galéria 12-ben kiállított, a vizet különböző technikákkal, stílusokban és felületeken más-más összefüggések közé helyező művek, köztük Borza Teréz Hullám, Károlyi András Gyöngyhalász, Nagy Gábor György Nagy Kéklavór, vagy Véghseő Klára Tükröződés című munkája.
A tárlathoz kapcsolódva a G12 művészei – a tavaszt, a megújulás évszakát köszöntve – hozzákezdtek a galéria közvetlen környezetének megszépítéséhez. Osgyányi Sára a kirakat rolóit vette gondjaiba, míg az oszlopokon Nagy Gábor György dekorációja látható.

em. 

A kiállítás naponta 14–18 óráig látogatható. Cím: Galéria 12, XII., Hajnóczy József utca 21.