Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gombaszedes_az_erdoben

Gombaszedés az erdőben: csak óvatosan!

Előszeretettel keresik fel a hegyvidéki erdőket a finomságokra vadászó gombászok. Az erdő gyümölcseinek többsége saját fogyasztásra szabadon gyűjthető, azonban be kell tartani a mennyiségi korlátozásokat.

Magyarországon közel négyezer gombafaj található, ezeknek azonban csak kisebb része ehető. A legnépszerűbbek a laskagomba, a vargánya, a csiperke és a szegfűgomba. A gombák többsége a fák között él, legnagyobb számban a csapadékos időszakokban találkozhatunk velük. Ősszel különösen változatos a „kínálat”, nem véletlen, hogy a gombászok a legszívesebben ilyenkor indulnak begyűjtő körútra.
Bár az állami tulajdonú erdőkben található gyümölcsöket bárki leszedheti, néhány szabályra érdemes odafigyelni: a legfontosabb, hogy a hatályos erdőtörvény értelmében személyenként és naponta saját felhasználásra két-két kiló gomba, vadgyümölcs és gyógynövény gyűjtése megengedett. Más a helyzet, ha az erdő magántulajdonban van, ebben az esetben előzetesen írásos engedélyt kell kérni a terület fenntartójától. Szintén írásos hozzájárulásra van szükség a leszedett termények kereskedelmi forgalomba hozatalához, ezt állami erdőknél az illetékes erdőgazdaság – a Hegyvidéken a Pilisi Parkerdő Zrt. – adhatja meg.
Bonyolultabb a helyzet, ha a terület védelem alatt áll, ekkor ugyanis a természetvédelmi hatóság engedélyét is meg kell szerezni. Mivel a fokozottan védett természetvédelmi területen tilos letérni a turistautakról, ezért az erdei gyümölcsök gyűjtésére sincs lehetőség – erre a határterületeken elhelyezett tábla figyelmeztet.
A szakemberek azt javasolják, a biztonság kedvéért inkább ne szedjen gombát, aki nem ismeri fel a mérgező példányokat, különösen a gyilkos galóca különböző változatait, vagy a szintén fokozottan veszélyes parlagi tölcsérgombát. Érdemes odafigyelni az egyébként népszerű őzlábgombára is, mert a tizenöt centiméternél rövidebb törzsűek enyhén mérgezők.
A legjobb minőségű gombák a vegyszermentes talajban teremnek. Leszedéskor az a legjobb, ha a tönköt a tővel együtt emeljük ki a földből, nem pedig levágjuk, vagy letörjük a felső részt. Ha már az erdőben hozzákezdünk a megtisztításhoz, ügyeljünk arra, hogy ne károsítsuk a tönk tövét, bocskorát és más jellegzetes jegyeit, hiszen ezek segítenek a fajta felismerésében. A leszedett gombát ne tegyük zárt műanyag dobozba, vagy nejlonzacskóba, mert a levegőtlen közegben nagyon gyorsan megromlik.
A legfontosabb, hogy szakértővel vizsgáltassuk meg az erdőben szedett gombát! A legegyszerűbb, ha elmegyünk valamelyik piacra, ahol díjmentesen elvégzik az átválogatást.

Em.