Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Testsúlyos probléma

A fejlett világ jó részén, így Magyarországon is egyre nagyobb méreteket ölt az elhízás. Bár a túlsúlyosság számos betegség forrása lehet, az emberek többsége csak akkor döbben rá erre, ha már megtörtént a baj. Pedig a szövődmények kialakulása odafigyeléssel, étkezés- és életmódváltással jó eséllyel elkerülhető lenne – hangzott el a Hegyvidéki Egészségklub legutóbbi előadásán.

Gombaszedés az erdőben: csak óvatosan!

Előszeretettel keresik fel a hegyvidéki erdőket a finomságokra vadászó gombászok. Az erdő gyümölcseinek többsége saját fogyasztásra szabadon gyűjthető, azonban be kell tartani a mennyiségi korlátozásokat.

"Az egyénnel és családjával is foglalkozunk"

Novemberben vette át a fővárosi "Zalabai Gábor-díj – A budapestiek esélyegyenlőségéért" kitüntetést Nyulas Katalin. A XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központban tizenhét éve családgondozó szociális munkásként dolgozó szakembert a rászorultakhoz fűződő viszonyáról kérdeztük.

Influenza elleni védőoltás

Már elérhető a háziorvosoknál a leggyakrabban előforduló A és B típusú, valamint a 2009-es H1N1, továbbá a H3N2 altípusú influenzatörzsek ellen védelmet nyújtó hazai gyártású vakcina. Az oltás a hat hónaposnál idősebb krónikus betegek és a 65 éves kor felettiek számára ingyenes.

Hegyvidéki városrészek - Farkasvölgy

Sorozatunkban a XII. kerület városrészeit mutatjuk be. A Hegyvidéket tizenhét különböző terület alkotja, ezek története, kialakulása, földrajzi viszonyai számos érdekességet tartogatnak, ami nemcsak a helytörténet szerelmeseit, hanem valamennyi olvasónkat érdekelheti. A következő városrész Farkasvölgy, ahol egyes források szerint a középkorban valóban farkasok éltek.

Segélykiáltás Verespatakért

A "Verespatak múltja, jelene, jövője képekben" című fotókiállítás segélykiáltás a világ közvéleményéhez: nemcsak egy gyönyörű, páratlan természeti és történelmi kincsekben gazdag település, valamint környezete, de talán a jövőnk megmentéséért is.

„Ketten írtuk” –Berg Judittal

Beszéljünk egymással, tanuljunk egymástól! címmel tartották meg az idei „Könyvtárak összefogása a tudásért, Országos Könyvtári Napok” rendezvénysorozatot. Változatos programokkal, koncerttel, közös meséléssel és játékokkal várták a gyerekeket, valamint szüleiket az Ugocsa utcai könyvtárban, ahol kihirdették a „Ketten írtuk” pályázat eredményeit.

Fókuszban a Budai Rajziskola művésztanárai

Kölcsönhatás – ez a címe a Budai Rajziskola új kiállításának a Barabás Villában. A tárlat pikantériája, hogy olyan művészek alkotásait tekinthetjük meg, akik nemcsak művelik hivatásukat, hanem tanárként adják tovább tudásukat a következő generációnak.

Iskolai vitábólis lehet bírósági eljárás

A gyerekekkel kapcsolatos leggyakoribb bűncselekményekről és szabálysértésekről, illetve ezek lehetséges következményeiről tartott előadást dr. Kósa Zsuzsanna bíró a Hunniareg Budai Módszertani Központ szülői fórumán. Az iskolákban előforduló kisebb verekedések a jog meghatározása szerint akár garázdaságnak is minősülhetnek, és adott esetben bírósági eljárást vonhatnak maguk után.

Internetes ebédrendelés

Jelentős fejlesztések történtek a Semmelweis Egyetem gyakorlóiskolájában. Önkormányzati támogatásból megújult a fogadótér, valamint az energiahatékonyságot szem előtt tartva modernizálták a tornatermet. Az étkeztetést biztosító cég segítségével felújították a konyhát, saját látványpékséget alakítottak ki, egyúttal – a Hegyvidéken elsőként – bevezették az online ebédrendelés rendszerét.

Tíz éve a Németvölgyi élén

Következetesség, humorérzék, nagyvonalúság, szakma- és emberszeretet – a Németvölgyi Általános Iskola újabb öt évre kinevezett igazgatója szerint munkája során ezekre a tulajdonságokra van leginkább szüksége. Dohány András beszélgetésünkben kiemelte: változatlanul nagy hangsúlyt fektetnek az angol nyelv oktatására, valamint tovább erősítik a természettudományos képzést, ugyanis önálló reálosztályt is indítanának az iskolában.

Befogadó Művészeti Fesztivál

Habár sérült gyerekek művészeti fesztiválját szervezték meg a Városmajori Gimnáziumban, a fellépőkről a legritkább esetben jutott eszébe bárkinek is, hogy valamilyen fogyatékosságuk van. Teljes értékű, élvezetes produkciók szórakoztatták a közönséget és a zsűrit a Befogadó Művészeti Fesztiválon, amelyen különböző kategóriákban több mint száz jelentkező mutatta meg a tehetségét.

Négyszáz gyerek a kosárgálán

Részvételi rekordot döntött az országos versenysorozatot lezáró Hegyvidéki Streetball Jam Session. Természetesen a XII. kerületi iskolák vitték a prímet: a legtöbb kosaras palántát az Arany János hozta el a rendezvényre, míg a legeredményesebbnek a Budai Középiskola bizonyult.

Álomrajtot vett a vízilabdacsapat

Remekül kezdte az idényt a vízilabda-ob I/B-ben vitézkedő Hegyvidék–YBL Waterpolo Club. Az első osztályú tagságról legutóbb egy hajszállal lemaradó XII. kerületi alakulat az alapszakaszban még pontot sem vesztett, eddigi hét meccsét mind megnyerte. Köllő Attila edző szerint nincs ebben semmi meglepő, a játékosok "mindössze" megtanultak egymásért küzdeni.

Szelektív hulladékgyűjtés számokban

A színes hulladékgyűjtő edényekből álló szigetek a városkép részévé váltak, megszoktuk és használjuk őket – de vajon milyen eredménnyel? Erről érdeklődtünk a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-nél.

Kártevőirtás a Gesztenyés kertben

"Hogy ebben az évezredben is gyönyörködhessünk szépségükben, és szívhassuk az általuk biztosított friss levegőt, árnyat adó lombjuk alatt sétálgatva" – írta az idei Gesztenyés kerti famentés meghívójára a hegyvidéki akciót immár tizenkilenc éve szervező Gerstl József. A Novotel szálloda főkertésze elégedett lehet, hiszen ezúttal is több százan vettek részt a jubileumi, ötvenedik környezetvédelmi rendezvényén.

Időjárásmérő műszerek kertészkedőknek

Régen minden házban volt barométer, amelynek segítségével legalább megközelítőleg lehetett következtetni az időjárás alakulására. Vidéken, a kiskertekben a csapadék mennyiségét is figyelemmel kísérték. Manapság a professzionális időjárás-jelentéssel látszólag jelentőségét vesztette az otthoni méricskélés.

Bemutatkozott a MOM Színház

Óriási siker, többszörös vastaps és telt ház – ez a MOM Színház első előadásának rövid mérlege. Karinthy Ferenc két egyfelvonásosát, a Bösendorfert és a Dunakanyart úgy fogadta a közönség, ahogy rég hazavárt ismerősöket szokás. Aki a nézőtéren ült, láthatóan azt remélte, ez csak a kezdet, amit jobbnál jobb előadások sora követ majd.

A_lelek_erteke_halhatatlan1

„A lélek értéke halhatatlan”

Boldoggá avatása tizennegyedik évfordulóján Apor Vilmosra emlékeztünk a róla elnevezett téren, az őt megformáló szobor környezetében. Pákozdi István egyetemi lelkész szerint a vértanú püspök példája a lélek értékére hívja fel a figyelmet, amit erőszakos hatalmak sem tudnak elragadni tőlünk.

A_forradalom_gyasznapjan1

A forradalom gyásznapján

„…Piros a vér a pesti utcán,/munkások-ifjak vére folyt,/– a háromszín-lobogók mellé/tegyetek ki gyászlobogót…”

Ujdonsagok_a_tarsashazi_torvenyben

Újdonságok a társasházi törvényben

A társasházak mindennapi életét alapvetően befolyásoló újdonságokról esett szó a Budapesti Társasházi Közös Képviselők Egyesületének legutóbbi ülésén. Mint kiderült, a társasházi törvény nyár végén életbe lépett változásaival jelentősen javult a lakóközösségek érdekérvényesítő képessége.

Sikossagmentesites

Síkosságmentesítés: segít az önkormányzat

A hamarosan beköszöntő havas időszak jelentős többletfeladatokat ró a lakóközösségekre, hiszen a fővárosban a járdák többségének síkosságmentesítése, valamint a hó eltakarítása a háztulajdonosok, házgondnokok, illetve a házkezelők feladata. Ajánlatos betartani a szabályokat, a balesetmentesítés elmulasztásából származó károkért ugyanis minden esetben az ingatlan tulajdonosa vagy használója felel.

A_berszamfejtes_szamos_izgalamt_tartogat

„A bérszámfejtés számos izgalmat tartogat”

Magas kerületi kitüntetést vehetett át az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepnapján Závoda Judit. A Gazdasági Ellátó Szolgálat bérelszámoló csoportvezetője különböző beosztásokban immár huszonkét éve dolgozik a Hegyvidéken.