Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
A_forradalom_gyasznapjan1

A forradalom gyásznapján

„…Piros a vér a pesti utcán,/munkások-ifjak vére folyt,/– a háromszín-lobogók mellé/tegyetek ki gyászlobogót…”

E megrendítő a sorokat 1956. október 27-én Tamási Lajos jegyezte le Piros a vér a pesti utcán című versében, és a rákövetkező napokban többször is elmondták a Szabad Kossuth Rádióban – utoljára október 30-án maga a költő olvasta fel költeményét. A forradalmárok emlékezetében megőrzött, évtizedeken át tiltott mű most, november 4-én, a forradalom gyásznapján újból hallható volt a Hegyvidéki Önkormányzat által rendezett kerületi megemlékezésen.
A polgármesteri hivatal épülete előtt megtartott ünnepségen Tamási Lajos verse mellett Jankovich Ferenc Idei hó, valamint Bereményi Géza Corvin-köziek című költeményeivel emlékezett a mártírokra a két előadó, Simon Erzsébet és Sodró Ábel, a Városmajori Gimnázium tanulója. Varga Eszter és Ivanov Gábor táncművészek „Isten, áldd meg a magyart” címmel kétrészes táncetűdöt mutattak be.
Fonti Krisztina lapunknak elmondta: az elmúlt időszakban a kerületi oktatási intézményekben is számos ünnepséget szerveztek az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenötödik évfordulója alkalmából. „Ezeken az eseményeken nemcsak a dicsőséges napokról esett szó – hangsúlyozta az alpolgármester –, hanem a forradalom vérbe fojtására is emlékeztek az iskolák, hogy a jövő generációja tisztában legyen történelmével.”A_forradalom_gyasznapjan2

z.