Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Brass in the Five: rézfúvós móka - Szeptember 25. 11.30 MOM Szabadtéri Színpad

Tavaly az Erzsébet-kilátó százéves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozaton lépett fel a Brass in the Five. A nagy sikerrel bemutatott Brass Cirkusz ismét a tizenkettedik kerületbe érkezik, hogy felvidítson gyermeket és felnőttet egyaránt.

„A Brass in the Five fúvós ötös tizenkilenc éve alakult (az már házasságból sem lenne kevés), azóta folyamatosan együtt vagyunk, e hosszú idő alatt csak kétszer történt személycsere – mondja Takács Tibor tubaművész, aki egyben az együttes koncertjeinek szervezője is. – A Zeneakadémián jöttünk össze, ahol mindannyian kamarazene tantárgyat is tanultunk. II. Erzsébet angol királynő magyarországi látogatása alkalmával a Zeneakadémiát kérték fel egy ünnepi koncert megszervezésére. A királynő köztudottan kedveli a rézfúvós zenét, így a választás egy rézfúvós kvintettre esett. Mint akkori kiváló hallgatókat a tanárunk minket – a későbbi Brass in the Five-ot – jelölte ki és küldte el a díszhangversenyre, így kezdődött a kis csapat pályafutása.”
Az öt fiatalember kezdetben kizárólag komolyzenei koncerteket adott, de sok ismeretterjesztő előadásuk is volt. „Most is folyamatosan tartunk hangszerismertetéssel egybekötött koncerteket gyerekeknek, illetve az előadásainkon zenetörténettel is foglalkozunk, és mindenféle érdekes »hangszert« megszólaltatunk: játszunk tengeri csigákon, slagokon, különböző csöveket fújatunk meg a kicsikkel, akik folyamatosan énekelnek, tapsolnak, így tehát nyugodt szívvel állíthatom, a Brass in the Five koncertjei igazán interaktív módon zajlanak.”

De hogyan vált a klasszikus rézfúvós kvintettből cirkusz, és mit keres egy komolyzenei koncerten a pantomim? „Régi vágyam volt, hogy a zenét összekössük a társművészetekkel, azon belül például a mozgással – meséli a zenekarvezető. – A feleségem táncművész, ő hozott össze minket Méhes Csaba pantomimművésszel tizenegy-tizenkét évvel ezelőtt, ám ekkor még nem tudtuk, hogyan léphetnénk fel közösen, mivel erősíthetnénk egymást. Ő egy csendes műfajt, a mozgás művészetét űzi, mi pedig igencsak hangosak vagyunk, hiszen a rézfúvósok akár a szabadban is tökéletesen megszólalnak erősítők nélkül. Hosszú gondolkodás után született meg a Brass (Réz) Cirkusz ötlete, ahol Méhes Csabával kiegészítve játszunk, zenélünk, vagy ha úgy tetszik, bohóckodunk, persze a szó legnemesebb értelmében.”

A zenét és a mozgás művészetét ilyen speciális módon ötvöző alakulat első közös produkciója az óvodás, kisiskolás korosztálynak szóló Brass Cirkusz volt. Ezt követte felnőttek számára a Föld körüli utazás történetét elbeszélő Irány Rió!, amivel a zenekar ezentúl fix helyen lép fel Budapesten. A Bárka Színház befogadta őket, így októbertől havonta egy-két alkalommal ott látható a darab.

„Legújabb produkciónk az óvodás korosztályt megszólító Rézerdő lakói, amin azonban a felnőttek legalább olyan jól szórakoznak, mint a gyerekek – osztja meg velünk a legfrissebb hírt Takács Tibor. – Mindehhez nem kell más, mint a hangszereink, minimális kellék, egy kis díszlet és jelmez, éppen csak annyi, amennyi feltétlenül szükséges, hogy beindítsa a kicsik és a nagyok fantáziáját. A poénjaink ugyanis nagyon egyszerű játékokon alapulnak, amiket utána otthon is játszhatnak a lurkók.”

Sok gyerek soha nem járt még cirkuszban, ők el sem tudják képzelni, hogy a manézsban lovak szaladgálnak, vagy hogyan zajlik például a tigrisidomítás. A Brass Cirkusz ezt az élményt mutatja be, egyetlen szó elhangzása nélkül bárki számára érthetővé, átélhetővé varázsolja a történéseket – magas színvonalú zenei kíséret mellett.

„Évente hatvan-hetven hazai felkérésünk van, és hála Istennek, külföldön is egyre gyakrabban megfordulunk. Legutóbb Németországban jártunk, ahol az Irány Rió!-t adtuk elő úgy, hogy a műsor első felében klasszikus zenét játszottunk felnőtteknek, majd a szünet után jöttek a világslágerek, amelyeket kicsik és nagyok egyaránt élveztek. Januárban ismét Németországba készülünk, méghozzá a híres Freiburgi Kulturális Börzére.”

Lesznek persze hazai fellépések is: „Gödöllőn játszunk többször, de megfordulunk Oroszlányban, meg persze ott leszünk a Hegyvidéki Ősz fesztiválon is. A MOM Kulturális Központhoz, illetve a tizenkettedik kerülethez több szállal is kapcsolódik a zenekar: az egyik trombitásunk a Hegyvidéken lakik; talán éppen emiatt is sok emlékezetes fellépés köt minket a kerülethez.”

Ny. N.