Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Fejlesztesek_a_keruleti_erdokben1

Fejlesztések a kerületi erdőkben

Népszerűek a hegyvidéki erdők, a Normafa és környéke szinte minden hétvégén megtelik kirándulókkal. Bár a többség tiszteli és óvja a természeti környezetet, sajnos akadnak olyanok is, akik fittyet hánynak az írott és íratlan szabályoknak: szemetelnek, megrongálják az erdei bútorokat, vagy éppen autóval hajtanak be a fák közé. Lomniczi Gergelyt, a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjét az elmúlt hónapok erdei történéseiről kérdeztük.

A Pilisi Parkerdő Zrt. elsődleges feladata a kezelésében lévő erdők gondozása, a természeti környezet védelme és fejlesztése. A szakemberek arra törekszenek, hogy a növényzet és az állatvilág érdekeit szem előtt tartva "adják át" a kirándulóknak a budapesti erdőket. Lomniczi Gergely, a cég szóvivője a XII. kerületet érintő, már megvalósult fejlesztésekről szólva elmondta, hogy idén a Csillagvölgyi út melletti egyhektáros területen újult meg a növényzet. A bükk- és hárscsemeték ültetésére az erdőrészletben komoly károkat okozó 2008-as szélviharok miatt volt szükség.
Szerencsére a Hegyvidék más részein nem kellett végrehajtani mesterséges erdősítést, a XII. kerületben ugyanis a működő ökoszisztémának köszönhetően adott a természetes felújítás lehetősége, azaz a meglévő fák magjából éled újra az erdő. A nyár folyamán semmilyen számottevő biotikus (rovar- vagy gombatámadás), illetve abiotikus (tűz, széltörés) kár nem történt, az augusztus végi aszályos heteket is jól viselték a természetes erdőfelújításokban és az erdősítésben lévő facsemeték.

Havonta 25-30 köbméter szemét

Pályázat keretében erdőszerkezet-átalakítási munkák zajlottak, a száradó fekete fenyveseket őshonos, a helyi talaj- és klímaviszonyoknak megfelelő fajú erdőállományokra cserélték. Fontos program az agresszív módon terjedő idegenhonos fajok, például a bálványfa irtása. Ugyancsak pályázati forrásból a Tündér-sziklánál, az Anna-rét szélén és a Konkoly-Thege Miklós út környékén összesen öt megerősített erdészeti sorompót telepített a Pilisi Parkerdő. A szabálytalan behajtások megakadályozása érdekében további hetven, egy méter magas útlezáró karó kerül a leggyakrabban használt utak közepére.
Lomniczi Gergely örömmel újságolta, hogy a nyáron nem történt jelentős rongálás és tűzeset, a turistautakban a korábbi évek heves esőzései okoztak károkat, azonban ezeket közmunkások segítségével már rendbe tették. Továbbra is sok gondot okoznak viszont a downhill mountain bike-osok, akik a tiltások ellenére letérnek a kijelölt kerékpárutakról. Áldatlan tevékenységük "eredménye" a természetes növénytakaró kikopása, ami azért veszélyes, mert így nincs mi megtartsa a talajt esőzéskor, a lefolyó víz pedig nagy mennyiségű hordalékot mos ki. Ez talajerózióhoz, a talajréteg vékonyodásához, leromlásához vezet a védett és szigorúan védett területeken is, mint amilyen a Tündér-szikla, a Normafa-lejtő vagy a Libegő környéke.
Bár az utóbbi években – legalábbis a kerületi parkerdőkben – érezhetően javult a helyzet, még ma is rengeteg fejtörést okoz a szemetelés. A begyűjtött és elszállított hulladék kilencven százaléka turistaszemét, az erdőgazdaság havonta átlagosan 25-30 köbméter szemetet gyűjt össze a Normafa környéki erdőkben. Rontja a helyzetet, hogy rendre eltűnnek a hulladékgyűjtők, így a szemetelők nemegyszer arra hivatkoznak, hogy nincs hová kidobni az üdítős üveget, vagy a használt szalvétát.
Pedig a "Parkerdő természetesen" pályázat keretében kihelyezett „Vidd magaddal a szemetedet!” táblák éppen arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy hosszú távon a kirakott kuka sem jelent megoldást: a természetet akkor óvjuk, ha magunkkal visszük a szemetet, hiszen az erdőben nem lehet mindenhol szemétkosár. Hogy van még teendő e téren, mi sem bizonyítja jobban, mint a Konkoly-Thege Miklós úton időről időre megjelenő illegális szemétkupacok látványa. Mivel közútról van szó, az erdészet nem tudja korlátozni a behajtást, így a hulladéklerakást sem lehet megakadályozni.

Érthetetlen vandalizmus a játszótéren

A növényzet megújítása, karbantartása mellett a Pilisi Parkerdő a játszóhelyek fejlesztésére is figyelmet fordít. Folyamatosan bővül az Anna-réti játszótér, ahol a Hegyvidéki Önkormányzat segítségével az idén két mérleghintát cseréltek újra, az esőbeálló helyére egy fából készült babaház került, a meglévő játékmozdony pedig két kis kocsit kapott. Újdonság még a tipegő tuskók és az egyensúlyozó gerenda kihelyezése.
Sajnálatos, hogy ezúttal is történtek rongálások: ellopták a kötélpályacsúszkát, majd az újat is tönkretették. A vandalizmus miatt egy mászókán kellett mászóhálót, illetve néhány deszkát kicserélni, illetve pótolni a mérleghinták ülőkéjét. Lomniczi Gergely szerint a károkozások összköltsége meghaladja a 300 ezer forintot, a számlát a Pilisi Parkerdő és az önkormányzat közösen állta.
Ősszel megkezdődnek az ilyenkor szokásos fakitermelések, a fiatal erdőállományokban a szükséges ritkítást tisztítással, valamint gyérítéssel oldják meg. A munkák hatására az erdő karaktere alapvetően nem változik, ugyanakkor javul az állomány egészségi állapota, és több marad meg az értékesebb fafajok egyedeiből. Folytatódik a Szilassy úti fasor rekonstrukciója, a beteg vadgesztenyék közül ötven példányt a szakértői ajánlásnak megfelelően ebben az évben vágnak ki, míg a telepítés a meghatározott ütemterv szerint halad.

Ne etessük az elszaporodott vaddisznókat!

Örvendetesen növekszik az erdő állatállománya. Tavasszal a természeti körülmények kedveztek a vaddisznó-szaporulatnak; az erdészet a vaddisznók csapásaira vadbefogókat helyez el, az állatokat vadaskertbe szállítja. Lomniczi Gergely arra kéri a lakosságot, hogy tartsa rendben a kerteket, és a zöldhulladékot is megfelelően összegyűjtve, a lerakóhelyre szállítva kezelje, így megelőzhető az állatok hívatlan látogatása.
A saját érdekében mindenki rendszeresen ellenőrizze kerítését, hogy a vaddisznók ne bújhassanak át az esetleges réseken. Ha az állatok mégis betörnek a kertbe, akkor nagy valószínűséggel a későbbiekben is rendszeresen visszajárnak majd. Jó tanácsként a szóvivő hozzátette: a békés egymás mellett élés jegyében senki se etesse a vaddisznókat!Fejlesztesek_a_keruleti_erdokben2

Knp.