Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Fejlodik_a_betegellatas1

Fejlődik a betegellátás

A daganatos betegek korszerűbb ellátását biztosítja az európai uniós támogatással felépült új belgyógyászati tömb az Országos Onkológiai Intézetben. A jövő év tavaszáig további beruházások zajlanak majd az intézményben.

Komoly felelősséget és feladatot jelent az egészségügy számára, hogy Magyarországon egyre nagyobb a daganatos megbetegedések száma – mondta az Országos Onkológiai Intézet új belgyógyászati tömbjének átadását követő sajtótájékoztatón Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára. Gyorsan hozzátette azonban, hogy az onkológiai betegségek nem leküzdhetetlenek, ha időben felismerik és megfelelően kezelik azokat.
„Az onkológiai intézet fejlesztése ebben nagy biztonságot jelenthet számunkra” – hangsúlyozta a politikus. Az intézet falai között olyan betegellátási koncepció működik, aminek köszönhetően a kezelésre váró emberek gördülékenyen és jól szervezetten kerülnek tovább a betegségtípusuknak megfelelő gyógyítási folyamatban, így biztosítottabb számukra, hogy jókor kapják meg a szükséges terápiát.
Fejlodik_a_betegellatas3Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester örömének adott hangot, amiért a XII. kerület támogathatta a beruházást. „Szívből kívánom, hogy akinek erre van szüksége, a legrövidebb időn belül a legkorszerűbb ellátást kapja meg!” – fűzte hozzá.
A fejlesztés indokoltságát ismertetve Kásler Miklós professzor, főigazgató főorvos elmondta, hogy az intézmény eddigi infrastruktúrája elöregedett, gépparkja és épületei nem felelnek meg a korszerű követelményeknek, különösen ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt tizenöt évben megháromszorozódott a daganatos megbetegedések száma.
Az Országos Onkológiai Intézet „Közép-magyarországi Centrum fejlesztése” című pályázata 5,4 milliárd forintos európai uniós támogatást nyert el. A legfőbb cél a most átadott belgyógyászati tömb felépítése volt; a további tervek között szerepel a sebészeti tömb kialakítása hat műtővel és csaknem nyolcvan ággyal, valamint a képalkotó diagnosztikai eszközpark modernizálása, új MRI és angiográfiás készülékek beszerzése. A beruházás várhatóan a jövő év márciusában fejeződik be. Az új belgyógyászati tömbben kapott helyett az infúzió keverésére is alkalmas gyógyszertári egység, tizenkét kúraambulancia-egység és a bőrgyógyászati osztály.
Szomorú tény, hogy Európában Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések miatti halálozás aránya. Az eredményes gyógyításnak az a feltétele, hogy a betegek rövid várakozási idő mellett a legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás ellátásban részesüljenek. A közép-magyarországi régióban él a magyar lakosság egyharmada, ezért is nagy jelentőségű a térség onkológiai ellátó rendszerének fejlesztése. A tervezett – és immár támogatott – fejlesztések révén az Országos Onkológiai Intézet alkalmassá válik a régió betegeinek magas színvonalú, esélyegyenlőségen alapuló, komplex ellátására.Fejlodik_a_betegellatas2

(Antal)