Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Foallasu_angyal_jar_koztunk

Főállású Angyal jár köztünk

Egy teljes éven át „Főállású Angyalként” segíti a rászoruló gyerekek, illetve a mozgásukban sérült felnőttek hatékonyabb gyógyulását Rózsa Adrienne. Több mint ötszáz résztvevő közül a Vodafone cég pályázatán ugyanis ő nyerte el ezt a címet.
„Nem lehet véletlen, hogy a pályázaton éppen a Dévény Anna Alapítvány egyedi módszerével dolgozó szakgyógytornász győzött” – mondta az „angyalavató” ünnepségen Fonti Krisztina alpolgármester, aki szerint az egyedi módszernek köszönhetően kiemelkedően magas a gyógyult gyerekek aránya, ezért szerencsés lenne, ha az alapítvány rendkívül magas színvonalú munkáját a kerület minél több cége, vállalata kísérné figyelemmel és támogatná. „A Hegyvidéken is több intézmény foglalkozik a speciális, vagy sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésével, ezért azt szeretnénk elérni, hogy együttműködve, közösen több pályázati forráshoz juthassanak hozzá” – emelte ki a legfőbb célt Fonti Krisztina.
„Nem hazabeszélek, ha azt mondom, hogy egyedülállóak az eredményeink, ezért vagyunk még mindig talpon, minden nehézség ellenére – egészítette ki az elhangzottakat Dévény Anna. – Mi nem sérült gyerekekkel akarunk foglalkozni, hanem azzal, hogy ne legyenek sérültek. Másnak lenni nem könnyű, de az öröm, hogy tudunk segíteni, mindent megér. A módszerünkhöz nem kell eszköz, vagy gyógyszer, csak kiművelt emberfő, kéz, s persze szív. Felkészült csapatunk ezért alkalmas erre a feladatra.”
Rózsa Adrienne kilenc éve elkötelezett híve és alkalmazója a módszernek, eddig mintegy hétszáz gyermek fejlődésében segített. Főállású Angyalként azt is vállalta, hogy a módszer népszerűsítésével a lehető legtöbb támogatást igyekszik megszerezni az alapítvány munkájához, amely eddigi tizenöt éves működése alatt – drága, gyógyszeres és egyéb kezelések kiváltásával – mintegy 25 millió forintot takarított meg az egészségbiztosítási alapnak. „Bár az OEP-től kapunk némi hozzájárulást, de a költségeink zömét támogatásokból, adományokból teremtjük elő, és sajnos így is kilencmillió forintos hiányt halmoztunk fel” – tette hozzá Rózsa Adrienne.
A Dévény Anna által kifejlesztett, a világon egyedülálló terápia kulcsa a komplex mozgásszemlélet, valamint egy speciális izom–ín-kezelés, ami helyreállítja a zsugorodott és letapadt izmok és inak kóros állapotát, illetve direkt ingereket képes eljuttatni az agyhoz. A módszer hatékonyan alkalmazható az agysérülések különböző formáinál, a mozgássérülések minden területén, valamint a sérült gyerekek mentális és pszichés fejlesztése során is.
„Hetente száznyolcvan csecsemőt látunk el – mondta a Főállású Angyal –, a vizsgálatokra két hónapos előjegyzéssel tudunk kicsiket fogadni, pedig az időfaktor óriási jelentőségű a gyógyulási esélyekben, mert az agynak öt hónapos korig van olyan tartalék állománya, ami az időben elkezdett direkt idegrendszeri ingerléssel beindítható, és át tudja venni a sérült részek működését.”

AI.