Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
halasz_judit01

Halász Judit: Bóbita ismét táncol - Szeptember 25.00 10.00 MOM Szabadtéri Színpad

Frissen visszatérve a nyaralásból, a felejthetetlen toszkán tájakról, újjászületett lelkesedéssel vág neki az őszi-téli szezonnak Halász Judit. A napokban megjelent a legújabb lemeze, a Vígszínház és a Pesti Színház szerepekkel várja, koncertfellépéseit már február végével jegyzik. Három generáció kedvenc színésze és dalénekese ismét elbűvöl bennünket a MOM-ban.

A várakozás kölcsönös. Nem csak mi várjuk szeretettel Halász Judit immár hagyományos őszi fellépését. A „Mackós” iskola egykori növendéke a mai napig úgy mondja: "hazajövök".
Halász Judit gyermekkora legfontosabb éveit töltötte a Hegyvidéken. Az általános iskola első három esztendejét Zuglóban végezte, ahol a tanárai felfigyeltek átlagon felüli versmondó képességére. Az év végi ünnepségeken a meghívott szülők előtt mindenki ízelítőt adott az iskolában tanultakból. Egy alkalommal ketten vállalkoztak szavalásra: a kis Jutka és barátnője, Évi. Az utóbbi kislányt ma Almássy Éva néven a Madách Színház Kossuth-díjas művészeként ismeri az ország.

– Szerencsém volt a „Mackós” iskolával, amikor negyedikben odakerültem – eleveníti fel emlékeit Halász Judit. – A pedagógusok az egyénit keresték a növendékekben. Hamarosan az iskola énekkarában énekeltem, az ünnepségeken verset mondtam. A MOM Művelődési Házban léptem először „igazi” színpadra. Talán ötödikes lehettem, amikor osztályunkat jelölték ki arra, hogy egy nemzeti ünnep alkalmával néptáncjelenetet adjon elő. Fél évig "gyúrtuk" a számot a tényleges előadás előtt. Roppant büszke voltam, hiszen ugyanazokon a deszkákon tartott előadásokat a József Attila Színház gárdája is, amelyeket előszeretettel látogattunk a Nagymamával...

A Hegyvidék féktelen szabadságot, ártatlan csavargásokat és gyerekcsínyeket hozott az életébe. Nyáron bújócskázás a kissvábhegyi német beton lőállásokban, télen korizás a „Mackós” mellett lévő természetes jégpályán.

Szerette, ha nevetnek rajta. Olykor szándékosan, előre kitervelt butaságot mondott feleléskor, hogy begyűjthesse az osztály kacaját. A tanárnő is nevetett, de az intőt azért megadta.

– Harmadéves színinövendék voltam, amikor elköltöztünk a kerületből. A diploma után jött Pécs, majd a Vígszínház, „felfedezőmmel”, Major Tamással, aki rögvest komika szerepeket osztott rám – meséli vidám hunyorítással.

E kezdő éveket követte az a színészi-énekesi pálya, ami napjainkig töretlen ívben emelkedik. A titok? Halász Judit nemcsak megtalálta, de el is fogadta életkorának minden szakaszában a számára méltó szerepeket. Nem harcolt az idő múlása ellen, hanem együtt élt és él vele ma is. Háromszoros nagymama szerepére éppen olyan büszke, mint Csehov Három nővérében Natasa, vagy Garcia Lorca A csodálatos vargánéjában Mirandolina alakítására, illetve a filmekre, amelyekért egy ország imádta: az Álmodozások korára, a Szerelemre.

Amikor 1973-ban felénekelte első albumát, a Kép a tükörben címűt, nem is sejtette, hogy saját képére formált egy teljes művészeti ágat. Napjainkban kétmillió fölött jár eladott lemezeinek száma, nem egy közülük elérte a platina státuszt.

A 2009-ben megjelenő Csiribiri diadalútja máig tart, az anyagból koncertfilm készült. Ez az album (is) tökéletesen magyarázza a siker kulcsát. Klasszikus és kortárs költők szövegéhez azok a ma már legendás szerzők írnak zenét, akiknek muzsikájára fiatalkorunkban (beleértve Halász Juditot is!) sejtelmesen megvilágított, füstös klubokban táncoltunk…

A dalok szövegét olyan nevek fémjelzik, mint Weöres, Simkó, Zelk, Devecseri vagy Petőfi; a nótákért elsősorban és főleg Bródy János a felelős, aki több számnak a szövegét is írta, de a borítón megtaláljuk Szörényi Szabolcs, Tolcsvay László és Bódi László nevét is.

A Hegyvidéki Ősz idei koncertjének gerincét ez a lemez adja, de lesz meglepetés is...

– …amit természetesen nem árulok el, mert akkor nem meglepetés – vág közbe Halász Judit. Ahogy rám tekint, abból kiolvasom, csakis a szeptember másodikán megjelent Apa, figyelj rám című lemez új dalainak némelyikéről lehet szó. – Az Apa... anyag még nem koncertkész, néhány fellépésünkön tovább kísérletezünk, csiszolgatunk az összeállításon, mielőtt a közönség elé lépünk vele. Annyit azonban elárulhatok, mi rejlik a cím mögött. A piacon megjelenő gyermeklemezek legtöbbje tündérekről, mesealakokról, anyukákról, nagymamákról vagy magukról a gyerekekről szól. Ritkán esik szó az apukákról. Pedig szeretjük őket, szükségünk van rájuk. A mai világban, amikor oly sok házasság tönkremegy, meg kell tanulnunk, hogy az apa szerepe megváltozott a családban. Ezért ez a lemez nemcsak a kicsiknek, de szüleiknek is szól… A szerzők listáján ismét szerepel Bródy, Tolcsvay, Cipő, azaz Bódi László, de felbukkannak Födő Sándor, alias Fodo, Tóth Kriszta és mások nevei is.

Halász Judit december első három vasárnapján, napi két koncerttel, a Vígszínház pódiumán várja azokat akik bővebben szeretnének hallani az apa témáról.

– Ha már említettük a színházat, elárulhatom, hogy Monokli címmel összeállítás készül Molnár Ferenc műveiből, amit február végén készülünk bemutatni a Pesti Színházban kortárs „Víg-művészekkel” – többek között Lukács Sándorral, Kern Andrással, Tahi-Tóth Lászlóval, Harkányi Endrével, Venczel Verával és velem a szereposztásban.

Arra a kérdésre, hogy mit üzen hegyvidéki közönségének, így válaszol:

– Ugyanolyan szeretettel várom a nagymamákat és unokákat, az anyukákat és apukákat, mint bármikor. Örömet szereznek azzal, ha minél többen ülnek a nézőtéren!halasz_judit02

(Somogyvári)