Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Ido-ter-kep

Idő/tér/kép – helytörténeti utazás

Kiállítás nyílt a MOM Park Bevásárlóközpont földszintjén: művészi fotókon láthatunk tíz helytörténetileg fontos kerületi helyszínt. Ezekhez ellátogatva mindenhol találunk egy QR-kódot, amelyet az arra alkalmas mobiltelefonok értelmezni tudnak, és a beolvasást követően lejátszanak egy-egy kisfilmet. Ezek archív képekkel illusztrálva mesélik el röviden az adott hely történetét. A hazánkban egyedülálló interaktív szabadtéri kiállítás során megismerhetjük a Széchenyi-kilátó, a gyermekvasút (Széchenyi-hegy állomás), a Normafa, a Jókai-kert, a Barabás-villa, a Városkút, a Németvölgyi Általános Iskola, a Jézus Szíve plébánia, a Magyar Optikai Művek, valamint a kerületi ’56-os események történetét.
Az összeállítással a Hegyvidék múltjának metszetét is adják a szervezők, kezdve legrégebbi műemlékünk, a Városkút Mátyás királyig visszanyúló történetével. A XIX. század betelepülési hullámát elevenítik fel a Barabás-villáról, illetve a Jókai-kertről szóló kisfilmek, míg időben a hozzánk legközelebb álló esemény az 1956-os forradalom és szabadságharc, amelynek kódját a Pethényi úton, a forradalomra emlékező kopjafáknál helyezték el. A kódok pontos helye a MOM Park honlapján olvasható, ahol egyben a kisfilmek is megtekinthetők az egyes helyszínek hosszabb ismertetőivel együtt.
A fotókiállítás az év végéig látható. Az ünnepélyes megnyitón Fonti Krisztina alpolgármester elmondta, példaértékűnek tartja hogy egy üzleti vállalkozás – a MOM Park – ilyen mértékű szerepet vállal a számára otthont adó kerület múltjának népszerűsítésében. Örömét fejezte ki, hogy nem csak az önkormányzat tartja fontosnak a hegyvidékiek kötődésének erősítését lakóhelyükhöz. Mint mondta, az ehhez hasonló kezdeményezések teszik még szerethetőbbé a Hegyvidéket, illetve ezek ismertetik meg a kerületet a „kívülről érkezőkkel”.
A QR-kódokat egy évig találhatják meg az érdeklődők a fentebb felsorolt helyszíneken.

(BA)