Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Illatos_disznovenyek_a_lakasban1

Illatos dísznövények a lakásban

A minket körülvevő növények ritka és nagyra becsült tulajdonsága az illata. Nincs is ember, aki közömbös tudna maradnia iránta. Természetes, hogy közvetlen környezetünkben is szívesen látjuk azokat a virágokat, amelyek kellemes illattal töltik meg a szoba levegőjét. De melyek ezek?

Az illatos növények legtöbbje a kertben él, de akad azért néhány közülük, amelyik a szobában is nevelhető. Alapvetően két csoportjuk különböztethető meg: azok, amelyeknek a levele illatos, és azok, amelyeknek a virága. Az első csoportba tartozik a legtöbb fűszer. Előnyük, hogy az illat egész évben megmarad, szemben a virágukkal illatózó fajokkal, amelyek csak egy rövidebb-hosszabb időszakban illatosak. Hátrányuk, hogy kevés érzi jól magát közülük a szobában.

Citrusfélék

Aki járt már a Földközi-tenger mellékén, és volt szerencséje citrom-, narancs- vagy mandarinültetvényen sétálni, pontosan tudja, hogy az apró, jelentéktelennek tűnő virágok sokasága valóságos illatfelhőbe vonja a fényes levelű fák környezetét. Szélcsendes időben elég egyetlen fa ahhoz, hogy mindenütt átható virágillat terjengjen.
Nálunk a kertben csak nyáron érzik jól magukat a citrusfélék, de nevelésük az év másik felében a szobában is megoldható. Sokszor előfordul, hogy a nyáron magukra találó, megerősödő tövek ősszel kezdik bontogatni szirmaikat, és virágzásuk egészen a tél elejéig kitart. Ebben az időszakban pedig nincs más illatos növény, amely versenyre kelhetne velük.
A citrusfélék gondozása nem tartozik a nehéz feladatok közé, elég, ha a rendszeres vízpótlásról és a biztos vízelvezetésről gondoskodunk, évente egyszer tápdús talajba és megfelelően tágas cserépbe átültetjük, és keresünk számára egy napos, meleg helyet – télen a lakásban, nyáron akár a szabadban. A citrusfélék szaporítása sem okozhat gondot. A legtöbb tő a gyümölcsökből származó magokból kel ki más növények mellett, aztán lassan megerősödve önálló cserepet kap. A nagyobb tövek metszésekor, a levelek nagyobb részétől megszabadított dugványokkal is szaporítható. A magról kelt növények nem termelnek értékes termést – ehhez nemes növényről származó rüggyel vagy ággal kell szemezni, vagy oltani –, de virágaik nem kevésbé illatosak.

Jázmin

A szintén mediterrán származású, sok kicsi, fehér csillagvirágot nevelő jázmin az egyik legillatosabb növény, nem véletlenül keresett parfümipari alapanyag. A tavaszi, nyár eleji virágzási időszakban édeskés illata betölti az egész lakást.
Ahhoz, hogy a növény bőségesen ontsa virágait, csak néhány alapszabályt kell betartani. Ilyen például, hogy nem szereti a téli meleget. Legjobb, ha világos, de nagyjából 10-15 Celsius-fokos hőmérsékletű helyen teleltetjük.
Szintén fontos, hogy a nyári perzselő nap károsíthatja a kis levélkékből felépülő lombját, ami visszaveti a virágzását. Ha nem engedjük, hogy kiszáradjon a földje, néha még permetezéssel is párásítjuk környezetét, tápanyagban gazdag talajba ültetjük, és világos helyet keresünk számára, akkor a vékony kúszóhajtások gyorsan növekednek, és sűrű fonatot képeznek. Érdemes drótkarikával, esetleg bambuszpálcával kitámasztani a saját súlya alatt lehajló hajtásrendszert, mert a növény megjelenése így lesz a legszebb.

Nem hagymaillatú hagymások

A legismertebb illatos hagymás növény a jácint. A virágboltokban megvásárolható növény néhány hetes virágzása idején már-már túl intenzív illatot áraszt, de melyikünk bánja akkor, amikor már hónapok óta nem volt szerencsénk virágillathoz…?
Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk a kirakatokban a cserepes liliomokkal. Ezek a többnyire alacsony fajták a legváltozatosabb színekben bukkannak fel, de közös sajátosságuk az intenzív illat, amit a cserepes növény esetében még a legtartósabb vágott virágcsokornál is hosszabb ideig élvezhetünk. A virágzás után a levelek lassan visszahúzódnak a liliomhagymákba, de a következő évi virágoztatás nem kecsegtet könnyű sikerrel.

Csokoládéillatú orchidea

Ha illatos virágokról beszélünk, nem lehet kihagyni az Oncidium ’Sharry Baby’ fajtakört, amelynek apró virágai – orchideától váratlan módon – erős csokoládéillatot árasztanak. Lombja egyenes, lándzsás, a tövénél hordószerű képletekkel. Gyökerei vékonyak, sűrűn átszövik a közegként használt kéregőrlemény-keveréket.
Bár nem tartozik az igényes orchideák közé, mégsem könnyű virágzásra bírni. Viszont ha sikerül, páratlan élménnyel jutalmazza meg kitartó „gazdáját”.Illatos_disznovenyek_a_lakasban2

Barta