Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Inspiralo_atmoszfera_a_muvesztelepen

Inspiráló atmoszféra a művésztelepen

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepet, amelynek meghívott alkotói ezúttal is leutaztak Szántódra, az önkormányzat ifjúsági táborába. Az ott elkészült munkákból a felújított MOM Kulturális Központ kupolatermében nyílt kiállítás.

A magyarok mellett fehérorosz, szlovák és erdélyi alkotókat látott vendégül a tizenötödik alkalommal megszervezett Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep. Először egy tartalmas hegyvidéki kirándulásra invitálták őket, melynek során a Normafánál, vagy éppen a János-hegyi Erzsébet-kilátónál szerzett benyomásaikkal gazdagították otthonról hozott élményeiket.
Hagyományos módon az alkotók a Hegyvidéknek ajándékozzák egy-egy művüket. A tábor előkészítésekor ezért olyan helyeket kerestek a kerületben, amelyeknek jellegzetes az atmoszférája – például a művészek letekinthettek a városra a Városmajori Jézus Szíve Plébánia templomtornyából.
„Ebben az esztendőben a szokásosnál rövidebb idő állt rendelkezésre az alkotáshoz – emelte ki Breznay András festőművész, a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep vezetője –, ezért a résztvevők kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az adott művész ismerje a Hegyvidéket, vagy ha mégsem, akkor a munkássága kötődjön a tábor idei témájához, az atmoszférához. Az impresszionizmus felé mutató alkotásokra számítottam, amelyeken nem a kép élessége, a kontúrok számítanak, sokkal inkább a megragadott hangulat, a légkör, az, amit szavakkal nem, csak vizuálisan lehet kifejezni. A meghirdetett témán belül mindenki a saját stílusát, elképzeléseit megvalósítva alkothatott.”
„Nagyon örülünk, hogy a kerület, amelyben félezernél is több képzőművész él, ismét új kiállítótérrel gazdagodott – mondta Fonti Krisztina alpolgármester az elkészült művekből rendezett tárlat megnyitóján, utalva a MOM Kulturális Központ szépen felújított kupolatermére. – A művésztelep résztvevői igazi alkotó légkörben dolgoztak, ami meg is látszik, hiszen kiemelkedően gazdag anyag született.”
A négy nap valóban nem volt sok, a kiállítást látva azonban elmondható: befejezett művek születtek. A gyűjtemény olyan érzést kelt a látogatóban, mint amikor a hosszú szünet után tartott nyári élménybeszámolón túrákról, vízparti nyaralásokról, történelmi kirándulásokról, aranyló búzamezőkről és ráérős beszélgetésekről mesél mindenki. Egy tartalmas, eseményekkel teli, színes nyár gazdag összefoglalója.

(antal) 

A tizenötödik Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep munkáiból készült kiállítás szeptember 15-ig látható a MOM Kulturális Központ kupolatermében (XII., Csörsz utca 18.).