Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kedvezményes gázár nagycsaládosoknak

A következő évre szeptember 30-ig kérhetnek gázártámogatást a három vagy több gyermek után családi pótlékot kapó családok. A szükséges dokumentumokat a Magyar Államkincstár már elküldte a jogosultaknak, az adatlapok a www.allamkincstar.gov.hu internetes honlapról is letölthetők.
Valamennyi rászoruló, így a nagycsaládosok is igényelhetik az augusztusban megszűnt szociális alapú gáz- és távhőtámogatást felváltó lakásfenntartási támogatást, amelyet a fűtésszámla kifizetése mellett általában a rezsire, a többi között albérleti díjra, lakbérre, közös költségre, csatornahasználati díjra, a szemétszállítás, a víz- és gázfogyasztás költségeire is fel lehet használni. Újdonság, hogy ezt a támogatási formát már a villannyal, vagy fával, olajjal, szénnel fűtők is kérhetik, a pénzügyi segítség kilencven százalékát az állam fizeti, a kérelmeket azonban az önkormányzatok bírálják el.
A jogosultság ellenőrzésekor jövedelem- és vagyonvizsgálatot végeznek, a lakásban található ingóságok értéke darabonként nem lehet több 850 ezer forintnál, míg a vagyontárgyak összértéke nem haladhatja meg a 2 millió 280 ezer forintot. Az egy fogyasztási egységre jutó jogosultsági jövedelemhatár 71 250, a támogatás minimális összege 25 ezer forint. Lehetőség van természetbeni támogatás folyósítására is, ebben az esetben az önkormányzat közvetlenül a közüzemi szolgáltatóknak utalja át a megítélt összeget.
Jó hír, hogy a korábban megállapított határidő lejártáig nem kell új igényt benyújtaniuk azoknak a háztartásoknak, amelyek eddig is kaptak lakásfenntartási támogatást. Az augusztus 31-én lejárt gázár- és távhőtámogatás után azonban nem jár automatikusan az újabb kedvezmény.

(M.)