Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kora esti klasszikusok - Szeptember 24. 18.00 MOM Szabadtéri Színpad

A Solti György Zeneiskola Vonószenekarában játszó növendékek még a nyári szünidőben is együtt gyakoroltak, hogy tökéletes produkcióval léphessenek fel a MOM-ban. A zenekarvezető Bolla Milán lesz, aki nemcsak vezényel majd, hanem bemutatja a közönségnek az elhangzó művekkel kapcsolatos tudnivalókat, érdekességeket.

A Solti György Zeneiskola Vonószenekarában az intézmény hegedűs, csellista és nagybőgős növendékei játszanak 14–18 éves korig, nagyjából harmincan. A vonósoknak a szolfézstanulmányokat követően kötelezően választható a zenekari játék, ám ez inkább élvezet számukra, mint kötelezettség, hiszen a közös muzsikálás örömet nyújt mindnyájuknak.
– A zenekart Bolla Milán hegedűművész, a Bartók Rádió Muzsikáló délután című műsorának munkatársa vezeti, aki nagyon könnyen megtalálja a hangot a középiskolás korosztállyal – mutatta be a karmestert a zeneiskola igazgatója. Kocsisné Dióssy Krisztina szerint jelentősrészt a zenekarvezető eredménye, hogy a fiatalok jó hangulatban, de fegyelmezetten, kiváló produkciókat felmutatva tudnak együtt dolgozni. Mint mondta, csodálattal tölti el, amikor látja, hogy a növendékek – akiknek többsége nem zenei pályára készül – az iskolai elfoglaltságaik, különóráik, egyetemi előkészítőik mellett is hajlandók kevéske szabad idejükből órákat áldozni a gyakorlásra, zenekari próbákra.
A koncert próbái még a nyári szünetben, augusztus 29–31. között zajlottak. Kocsisné Dióssy Krisztina is részt vett ezeken, és azt tapasztalta, hogy a gyerekek rendkívül felkészülten érkeztek, hiszen a művek már az első közös játék során kiválóan szóltak. Csiszolni való természetesen akadt a háromnapos kurzuson – ebben nemcsak a zenekarvezető, hanem a vonós tanárok is segítséget nyújtottak szabad idejükben, önkéntes munkában. A felkészülést szolgálta a nyári zenei tábor is, amelyen a részt vevő vonósok (nyolc-tíz fiatal) Albinoni G-dúr concertóját gyakorolták; ez a mű is felcsendül majd a MOM-ban.
Változatos műsorral készül a zenekar, a barokktól a kortárs szerzők műveiig sokféle stílussal találkozhat a közönség. Egy-egy számban, például Bizet Carmen-szvitjében a kétéves ütőtanszak növendékei is „besegítenek”. A műsorszámokat a karmester, Bolla Milán konferálja fel, aki röviden, érdekességeket felvillantva a művek tartalmáról, keletkezésük körülményeiről, illetve szerzőikről is mond néhány mondatot.
A Solti György Zeneiskola Vonószenekarát október 2-án, a zene világnapja alkalmából is láthatjuk majd önálló műsorblokkal a MOM felújított színháztermében.

z.