Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mekkora az ökológiai lábnyomunk? - Szeptember 25. 10.00 MOM Kert

A címbeli kérdésre a MOM Kertben standot állító KÖVET Egyesület segít választ adni. Ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez egyebek közt a kerékpározást, az esővíz-felhasználást, a légkondicionáló nélkülözését és a fűtőtestek alacsonyabb hőfokra állítását ajánlja a szervezet szakértője.

Ökológiai lábnyomnak egy adott népesség vagy ember természetre gyakorolt hatásának mértékét nevezzük, ami szemléletes módon mutatja a világ, egy ország vagy egy átlagember életszínvonalának fenntartásához szükséges erőforrások mennyiségét, mégpedig termékeny földterületben, globális hektárban (gha) kifejezve. Ez annak a területnek a nagyságát jelenti, amely az általunk fogyasztott dolgok (étel, ital, energia, üzemanyag stb.) előállításához, illetve a belőlük keletkező hulladékok feldolgozásához szükséges.
Az érdeklődők a MOM Kulturális Központ kertjében a KÖVET Egyesület és a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló) együttműködésében kifejlesztett ökolábnyom-kalkulátor segítségével számolhatják ki saját ökológiai lábnyomukat. A KÖVET szakértője segít az eredmény értelmezésében, valamint testpecséttel és elektronikus oklevéllel ajándékozza meg azokat, akik kiszámolják lábnyomuk nagyságát.
Povodör Artúr, a KÖVET munkatársa elmondta: ökológiai lábnyomunkat egyszerű módszerekkel is csökkenthetjük. Ezt a célt szolgáljuk például, ha autó helyett inkább kerékpárral utazunk, locsoláshoz esővizet gyűjtünk, továbbá természetes fényt használunk, amikor csak tehetjük. A környezetet védjük – és a pénztárcánkat kíméljük – akkor is, amikor nem kapcsoljuk be a légkondicionálót, hanem becsukjuk az árnyékolót, illetve nem fűtjük túl a lakást.
Télen körülbelül 5-6% fűtési energiát takaríthatunk meg, ha 1 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérsékletre temperáljuk a helyiségeinket, és növeljük a levegő páratartalmát. Akkor sem terheljük feleslegesen környezetünket, ha nem vásárolunk szükségtelen árucikkeket, valamint kerüljük a szezonra nem jellemző, távolról szállított, fagyasztott, túlságosan feldolgozott élelmiszereket, és előnyben részesítjük a friss, helyi termékeket.

z.