Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
RuzsaMagdi1

Rúzsa Magdi: a Vajdaságból a Hegyvidékre - Szeptember 24. 20.00 Sirály sétány

A vajdasági születésű Rúzsa Magdi első igazán meghatározó zenei sikerét 2004-ben érte el: első lett a zentai farsangi Ki mit tud? könnyűzenei kategóriájában. Ebben az időszakban csatlakozott egy feketicsi amatőr zenekarhoz, a Madnesshez. 2005-ben jelentkezett az egyik magyarországi kereskedelmi csatorna tehetségkutató műsorába, amelyet 2006-ban meg is nyert. A következő évben ő képviselhette Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol kilencedik helyezést ért el, és szerzői különdíjat kapott Aprócska blues című daláért. Kétszázötvenezer eladott lemez jelzi, hogy azóta is töretlen a siker.

Milyen műsorral készül a Hegyvidéki Ősz programjára? Hallható lesz például – gondolom, sokunk kedvence – a Gabriel című dal?

– Kilencvenperces élő koncerttel várom a kedves közönséget, a két önálló lemezemről énekelek dalokat, és két-három olyan feldolgozás is lesz, ami a kedvenceim közé tartozik – természetesen a Gabriel is a repertoár része.

Ismeri a Hegyvidéket?

– Igen, itt lakom, és nagyon szeretek itt élni, jó a hangulata a kerületnek. A karácsonyi vásárt szeretem a legjobban.

Mennyire változtatta meg az életét a Megasztár?

– Nagyon, méghozzá jó irányba, de természetesen, mint mindennek, ennek is megvannak az árnyoldalai, a mérleg nyelve szerencsére mégis pozitív irányba mutat.

Milyen gyakran szükséges, illetve tud hazalátogatni Kishegyesre ahhoz, hogy az otthoniak ne érezzék úgy, túlságosan eltávolodott a gyökereitől?

– Igyekszem kéthavonta hazamenni, de amennyiben lehetőségem nyílik rá, havonta is megteszem az utat. Nincs messze, és fontosak számomra a gyökereim.

Ruzsa_MagdiHogyan tudja megóvni magát attól, hogy „celeb” legyen?

– Fontosnak tartom, hogy a munkámról, a szakmai dolgaimról beszéljek, nem érzem úgy, hogy a magánéletem minden kis részletét a nyilvánosság elé kellene tárnom. Minden embernek szüksége van privát szférára, amiből feltöltődik. Ez nem azt jelenti, hogy zárkózott vagyok, bizonyos dolgokat megosztok a közönséggel. A koncerteket szeretem, ahol közvetlen kapcsolatban vagyok az emberekkel.

Két éve magyar állampolgár – milyen változást hozott ez az életében?

– Ez érzelmi kérdés. Nagyon fontosnak tartottam, hogy megkapjam a magyar állampolgárságot, és örülök, hogy minden határon túli magyarnak lehetősége van erre. Úgy érzem, ez jár mindazoknak, akik megtartották a magyarságukat, és továbbadják gyerekeiknek a magyar kultúrát, az anyanyelvet.

Mit tart eddigi pályafutása legnagyobb eredményének?

– Amikor látom, hogy az utolsó sorban is tapsolnak, akkor szembesülök azzal, hogy szeretettel hallgatnak, és ez jó érzés, közelebb vagyok a közönséghez. Ha valaki elsírja vagy elneveti magát egy-egy dalomnál, jó látni, hogy érzelmet tudok kiváltani, gondolatokat továbbítani. Fontos, hogy kapu lehessek, és akár gyógyítani is tudjak a hangommal. Az Eurovíziós Dalfesztivál jelentős állomás volt az életemben. Az elmúlt időszakban több neves emberrel állhattam egy színpadon, ami nagyon nagy megtiszteltetés. Amikor imádkozom, azt kérem, hogy mindig adni tudjak. Van egy mondás, miszerint az ember mindig a csúcsra vágyik, és közben elfelejti értékelni a csúcs felé vezető utat. Én igyekszem értékelni és megélni minden egyes momentumát az utamnak.

Ki a kedvenc magyar férfi, illetve női zenésze, énekese?

– Akit mostanában a legszívesebben hallgatok, Herczku Ágnes. És Halász Judit-rajongó is vagyok. A Compact Disco a másik kedvencem jelenleg, ez biztosan meglepő a stílus miatt, de kifejezetten kedvelem Valkó Csaba hangját.

Mi a legnagyobb álma, vágya, célja?

– Erre egy mesével válaszolok, a címe: Az utazó. Egy utazó talál egy drágakövet. Elképzeli, milyen szép házat vesz majd belőle, és gazdagon él, amíg meg nem hal! Estefelé mellé szegül egy koldus, aki elmondja, milyen borzalmas helyzetben van, nagyon szegények, és a két fiát el kell adnia rabszolgának, hogy kifizesse az adósságait! Elgondolkodik az utazó, és reggel, mikor elköszönnek, a koldusnak adja a drágakövet. Az egyik jobbra, a másik balra megy. Egyszer csak fut a koldus az utazó után, és így szól: visszaadom neked ezt a követ. Inkább azt add nekem, amitől le tudtál róla mondani!

A. I.