Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Uj_kutyapiszokgyujtok

Új kutyapiszokgyűjtők

Folyamatos fejlesztésekkel igyekszik biztosítani a kulturált ebtartás feltételeit az önkormányzat. A nyár elején átadott két kutyafuttató után szeptemberben a köztisztaság javítása érdekében újabb tíz helyszínen telepítettek fémből készült, fedeles kutyagumigyűjtő edényeket.

Éppen egy évvel ezelőtt, 2010. szeptember 1-jén lépett hatályba az állatok tartásáról szóló kerületi rendelet. A vonatkozó kormányrendelettel összhangban, a szabályozás értelmében a Kissvábhegy kivételével, közterületeken csak pórázon engedélyezett a kutyasétáltatás.
Lakóház udvarán, valamint az épület közös használatra szolgáló területein és helyiségeiben tilos elengedni az állatot. Az ebet kizárólag olyan hosszúságú pórázon szabad sétáltatni, ami képessé teszi gazdáját, hogy megakadályozza az állat támadását, vagy bármilyen károkozását. Nem engedélyezett az úgynevezett futópóráz használata, míg a rendeletben nevesített támadó természetű fajtákat közterületre kizárólag zárt szájkosárral szabad kivinni. A rendelet azt is kimondja, hogy kutyákat csak az erre a célra elkülönített területeken lehet szabadon engedni.
A kutyatulajdonosok és kedvenceik érdekeit szem előtt tartva az önkormányzat az elmúlt évben bekerítette a városmajori parkban, a Csörsz utca–Avar utca sarkán és a Kútvölgyi úton található futtatókat, valamint több helyszínen zacskóadagolóval ellátott ürülékgyűjtőket, kutyajátékokat és padokat helyezett ki. Idén átadták a Hóvirág úti, illetve a Gesztenyés kertben kialakított nagyméretű kutyafuttatókat, utóbbit a helyi kutyásokkal közösen hozták létre.
A fejlesztések sora ezzel nem ért véget, szeptember első felében ugyanis a már meglévő harmincöt mellé további tíz kutyapiszokgyűjtőt telepített az önkormányzat. Az időjárás viszontagságainak és az esetleges rongálásoknak ellenálló, fémből készült, fedeles gyűjtőedényeket zacskóadagolóval is felszerelték. A helyszínek kiválasztásakor figyelembe vették a lakosság igényeit, illetve azokat a területeket részesítették előnyben, amelyeket a „szagos nyomokból” ítélve sűrűn látogatnak a közterületek rendjével csak kevésbé törődő ebtulajdonosok. Ennek megfelelően a Táltos, Hertelendy és Zsigmondy Vilmos utcai, valamint a Rácz Aladár, a Hóvirág és a Kútvölgyi úti, illetve a Csörsz parkban lévő kutyafuttatókban helyeztek el új típusú ürülékgyűjtőket.

MM.