Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Unnepelt_a_negyveneves_Suni1

Ünnepelt a negyvenéves Süni

Kétnapos programsorozattal ünnepelte negyvenedik születésnapját a Süni Óvodák. A Jókai Klubban megtartott gálaműsor mellett a már hagyományos Süni Ébresztő családi sportnap várta az egykori és mai óvodásokat.

Közel két évszázad telt el azóta, hogy teljesült egy grófkisasszony, Brunszvik Teréz álma, és a Mikó utcában megnyílt az első magyarországi óvoda. Ezzel kezdetét vette az a sikertörténet, amelynek az elmúlt negyven évben már a hegyvidéki Süni Óvodák is részese. Sok minden történt azóta, hogy az intézmény 1971-ben átköltözött a Németvölgyi út 29. alatti régi villaépületbe, és elindulhatott a szeretetteljes nevelőmunka, ami máig jellemzi a Süni Óvodákat. És ez a legfontosabb, mert bár nincsenek már kantáros gyerekek, a babák fejét sem porcelánból készítik, más a társadalmi környezet, de a lényeg megmaradt: nagy szükség van minden óvodára, amely szeretetre, bölcsességre nevel, tudást ad, miközben játszani is enged.
„Negyven év épp egy emberöltő, akik a kezdetekkor a Süni Óvodákba jártak, ma már szülőként hozzák ide gyerekeiket” – emlékeztetett köszöntőjében Fonti Krisztina. Az alpolgármester szerint érthető a ragaszkodás, hiszen az óvoda családias légköre mit sem változott. Ezt az érzést tovább erősítik az épület adottságai, hiszen a villában csak kis létszámú csoportok elhelyezésére nyílik mód.
Mindez azonban semmit sem érne a pedagógusok nélkül. Munkájuk eredményeképpen negyven éve kiegyensúlyozott, önálló gondolkodású, problémamegoldásra képes gyerekek kerülnek ki az óvodából. Montessori nevelési elveit vallják a magukénak, amikor támogatják a kicsik önálló tevékenységét és tapasztalatszerzését. Ehhez hozzájárulnak az óvoda sokszínű programjai, a Süni Műhelyek, a dráma- és irodalmi órák, a tornatermi foglalkozások, az ismeretszerző kirándulások, illetve a rendkívül népszerű madarászovi – hangsúlyozta az alpolgármester, aki arról is beszélt, hogy a szülőket is bevonják az óvoda mindennapi életébe. A családi napok, a közös játék, a betlehemállítás mind-mind a gyerekek épülését szolgálják.
„Az önkormányzat ehhez annyit tud hozzátenni, hogy a lehetőségeihez mérten kiemelten támogatja az összes kerületi óvoda, így a Süni eszközfejlesztéseit is. Ezen a nyáron elkészült az új sószoba, illetve befejeződött a tetőtér bővítése” – sorolta a közelmúlt fejlesztéseit Fonti Krisztina. Végezetül reményét fejezte ki, hogy még számos generáció tölti majd óvodás éveit a Németvölgyi úti intézményben.
Kovács Zsuzsa óvodavezető az épület történetéről mesélt az ünneplőknek. Elmondta, hogy a villát 1850 körül építtette egy báró, és az előtte felállított szoborról „elefántos” vadászháznak nevezte el. A környékbeliek évtizedeken keresztül rendszeresen ellátogattak ide, ugyanis a kétszintes pincében egy vízderítő működött, amely vízzel látta el a szomszédos utcák lakóit.
A köszöntők után a gyerekek és a szülők műsorai következtek, majd a nap fénypontjaként felvágták a hatalmas sünis tortát. Másnap a Fülemile úti tárborban családi sportnap várta az egykori és mai óvodásokat. A játékos vetélkedők, focimeccsek résztvevői – ahogyan a negyvenéves sünis rajzverseny kis művészei is – mindannyian ajándékokat kaptak.Unnepelt_a_negyveneves_Suni2

MM.