Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Verunkben_a_segitseg

Vérünkben a segítség

Az Országos Vérellátó Szolgálat retró véradást szervezett a Városmajorban szeptember 3-án. A hőség ellenére rengetegen eljöttek, 908-an jelentkeztek donornak, belőlük 718 ember felelt meg a szigorú egészségügyi előírásoknak.

Aki szeptember 3-án a Városmajorban sétálgatott, könnyen hihette, hogy valamilyen 60-as, 70-es évekbeli buli közepébe csöppent. Virsliillat, örökzöld slágerek, fergeteges hangulat és hatalmas tömeg adták az illúzió díszleteit. „Régen olyan jó hangulata volt a katonaságnál rendezett véradásoknak; sörrel és virslivel várták a véradókat...! Megpróbáltuk ezt az érzést visszahozni. Az első retró véradást ugyanitt három évvel ezelőtt rendeztük meg” – mesélte dr. Miskovits Eszter főigazgató az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) rendezvénye kapcsán.
A nem szokványos ötlet meghozta a várt sikert: 908 ember jött el, hogy segíthessen beteg embertársain. Hosszú kérdőív faggatta a jelentkezőket ismert betegségeikről, külföldi utazásaikról, majd jöhetett a sokakat aggasztó vérnyomásmérés. Sajnos 190 önkéntes különböző okok miatt nem felelt meg az előírásoknak.
A méretes sorban volt, aki először járt véradáson, de akadt olyan rutinos úriember is, aki immár harmincötödik alkalommal nyújtott segítő kezet, és elmondása szerint meg sem áll százig (azután egyébként állami kitüntetésben részesül). A nagy meleg és a fülledt idő miatt a kelleténél több volt a rosszullét, de ez nem érte váratlanul az OVSZ munkatársait: szőlőcukorral, folyadékkal, keringésjavítókkal azonnal orvosolták a problémát. A nemes tettért virslit, sört és egyéb ajándékokat kaptak a résztvevők.
A lecsapolt vért, hogy az ne alvadjon meg, azonnal lehűtötték, majd a Karolina úti központba szállították. A donorok által adott egy egységnyi, azaz 480 ml vérből három komponenst állítanak elő, amivel három betegen segítenek. Régebben sokkal körülményesebb volt a segítségnyújtás, a donort és a beteget egy csővel kötötték össze. Az első világháború azonban orvostudományi szempontból áttörést jelentett. A citrát véralvadásgátló hatásának felfedezése és a hűtés lehetővé tette a vér hosszú ideig történő tárolását.
Érdemes legalább egyszer kinyújtani a kezünket. Ez is egy olyan dolog, amit ki kell próbálni. Hogy milyen lesz? Érzünk egy kis szúnyogcsípést, a véres felismerés csodája miatt elfordítjuk fejünket, majd ezek után lehet, hogy pár percig forog velünk a világ. Aztán jobban leszünk. Sokkal jobban, mert az elégedettség mosolyával kijelenthetjük: nem vagyunk szuperhősök, mégis megmentettünk három életet.

Boussebaa Mimi