Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Ajandek_konyvek_az_erdelyi_magyarsagnak

Ajándék könyvek az erdélyi magyarságnak

Hatalmas mennyiségű könyv gyűlt össze az önkormányzat jótékonysági akciójában: a hegyvidéki polgárok mintegy tizenkétezer kötetet ajánlottak fel az erdélyi magyarságnak. A felhívásban szereplő felnőtt, ifjúsági és gyermek szépirodalmi, illetve ismeretterjesztő kiadványokat a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben, illetve a Hegyvidék Galériában adhatták le a kerületiek.
„A könyvgyűjtés lényegében a tavalyi Könyvért virágot akció folytatása volt” – mondta Fonti Krisztina alpolgármester, aki Kovács Lajos alpolgármesterrel együtt indította el az elmúlt évi és az idei programot is. Azok közül, akik a tavalyi felhívás nyomán muskátlit vagy egynyári növényeket kaptak az erdélyieknek szánt könyvekért, jó páran jelezték, hogy további adományokat hoznának – amiért természetesen nem várnak semmilyen ellentételezést. A felajánlásukból született meg az ötlet, hogy ez év elején szervezzenek még egy gyűjtést.
Fonti Krisztina és Kovács Lajos egy székelyudvarhelyi sajtótájékoztató keretében adta át az összegyűlt könyveket a Székelyudvarhelyért Alapítvány elnökének, Szász Jenőnek. Fonti Krisztina szerint a mennyiségből jól látszik, hogy a hegyvidéki polgárok mennyire fontosnak tartják a határon túli magyarság anyanyelvi kultúrájának megtartását. Szász Jenő azt emelte ki, hogy a hegyvidékiek gesztusa jól példázza, az emberek segíteni vágyása és barátsága felülemelkedik minden politikai viszályon.
A tizenkétezer kötet teherautóval érkezett a „székely fővárosba”, ahol a közel öttonnányi irodalmat aszerint válogatják szét, hogy milyen intézménybe továbbítják: óvodába, iskolába vagy könyvtárba.

z–b.