Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Figyelmezteto_tablak_elhelyezese_engedelykoteles

A figyelmeztető táblák elhelyezése engedélyköteles

A szemetelés megakadályozása érdekében a szabálysértés következményeire figyelmeztető feliratokat helyezett ki egy társasház a Tóth Lőrinc utcában. Az engedély nélkül felszerelt, ráadásul a szövegezéssel több jogszabályt megsértő táblákat a közterület-felügyelet az érvényes rendeletek értelmében kénytelen volt eltávolíttatni.

Szokatlan eszközhöz nyúlt egy Tóth Lőrinc utcai társasház az épület kerítése előtti zöldterület védelmében. A lakóközösség két táblát helyezett ki a közterületre, ezeken a szemetelés miatt kiróható bírság nagysága mellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a területen kamerarendszer működik. Mivel a táblák elhelyezésére nem kértek közterület-használati engedélyt, a közterület-felügyelet felszólította a társasházat az eredeti állapot visszaállítására.
Dávid Gábor, a Hegyvidéki Közterület-felügyelet vezetője szerint a társasház reakciója érthető ugyan, azonban a szabályokat be kell tartani. A helyi rendelet az önkormányzat hozzájárulásához köti a közterületek bárminemű használatát, amibe a táblák kihelyezése is beletartozik. Utóbbi különösen érzékeny terület, hiszen az illegális reklámok eltüntetéséért évekig küzdött a kerület – emlékeztetett Dávid Gábor. Hozzáfűzte: annak ellenére, hogy ebben az esetben nincs szó reklámról, a közrend fenntartása érdekében haladéktalanul eltávolíttatták az engedély nélküli táblákat.
„Nem járható út, hogy minden egyes társasház táblákkal rakja tele a közterületeket, a feliratok úgysem tántorítják el a szemetelőket. Az egyetlen megoldás a tettenérés, ennek érdekében a közterület-felügyelet napi rendszerességgel ellenőrzi a kerület ebből a szempontból leginkább fertőzött részeit” – hangsúlyozta a felügyeletvezető, aki a Tóth Lőrinc utcai esettel kapcsolatban azt is elmondta, hogy kamerarendszert jogszerűen kizárólag a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényben meghatározott személy üzemeltethet, azaz egy társasház közösségének erre nincs lehetősége. A kamera nem pásztázhatja a közterületet, a működésére figyelmeztető táblán ráadásul meg kell jelölni az üzemeltető nevét és elérhetőségét is, amit a Tóth Lőrinc utcai társasház nem tett meg.

(em.)