Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ki tud többet a Hegyvidékről? (3.)

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény az idén is helytörténeti, helyismereti vetélkedőt hirdet. Az I. írásbeli forduló kérdéseit február 28-i lapszámunkban tettük fel, a II. forduló feladványait március 29-i számunkban találják meg, míg a III. forduló kérdéseit alább olvashatják. A kérdésekre adott válaszokat fordulónként, postai vagy elektronikus úton kell eljuttatni a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteménybe (1126 Budapest, Beethoven utca 1/b; info@hegytortenet.hu; 457-0501). Kérjük, tüntessék fel nevüket, címüket, e-mail címüket és telefonszámukat.
A negyedik, döntő fordulót a Hegyvidéki Napok programsorozat részeként rendezik meg. A döntőbe jutáshoz a lapunkban megjelenő kérdések helyes megválaszolásával lehet elérni minél több pontot. A döntő nyereményeitől függetlenül is érdemes beküldeni a válaszokat mindhárom kérdéssorra, mivel az egyes lapszámokban megjelenő kérdések legjobb megfejtőit a szervezők külön is jutalmazzák könyvekkel.
Az I. forduló nyertese: Csókási Zsolt.

A vetélkedő célja, hogy a résztvevők minél jobban megismerjék a Hegyvidéket, elgondolkodjanak a XII. kerület környezeti és történelmi értékeiről. A kérdéssorokat a kerületben nyitott szemmel járók könnyen meg tudják válaszolni, ha pedig valaki elakad a megoldásban, a helytörténeti gyűjtemény könyvtárában biztosan megtalálja a megfejtéseket.
A döntőben részt vevőket értékes nyeremények várják, a fődíj egy digitális fényképezőgép!

A III. forduló kérdései

1. Mikor épült a „bírák és ügyészek telepe”?

2. Ki az az országos hírű tudós, aki ugyanabban a XII. kerületi házban lakott, mint Szombathy Viktor író?

3. Hány helyen található Beethovenre emlékező műalkotás a kerületben?

4. Melyik a főváros legnagyobb emelkedésű villamospályája?

5. Melyik kerületi városrésznek nincs egyetlen állandó lakosa sem?