Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kimondott irodalom

Verseket tanultak, illusztrációkat készítettek, filmeket forgattak – így készültek a hegyvidéki diákok a költészet napja tiszteletére meghirdetett összművészeti versenyre. A megmérettetésre tizenkilenc felső tagozatos általános iskolás és tizennyolc középiskolás jelentkezett, produkciójukat szakértő zsűri bírálta el.

Gabnai Katalin drámatanár, színikritikus az általános iskolások versmondását értékelte.

– Példaértékűnek tartom, hogy egy kerület saját versmondó versennyel tisztelegjen a költészet napja előtt – mondta. – A mai vetélkedő jóval több volt, mint egy ünnepi rendezvény. Csupa nagyszerű verset hallottunk, amiért külön köszönet jár a tanároknak. Tapasztalataim szerint a pedagógusok az országos átlag feletti szinten tudták kiválasztani a legmegfelelőbb verseket, s azokból felkészíteni a gyerekeket. Ez azért is dicséretes, mert őket viszont egyáltalán nem készítette fel erre a főiskola, illetve az egyetem, mivel ezt sehol nem tanítják.

Mi a véleménye a gyerekek szerepléséről?

– Jó volt látni, hallani, hogy ebben a korosztályban is létezik átütő tehetség, illetve annak ígérete. Mindnyájan nagyon ügyesek voltak.

Az idei verseny alaptematikáját Nemes Nagy Ágnes születésének kilencvenedik és Örkény István születésének századik évfordulója adta.

– Nemes Nagy Ágnesnek két-két verse szerepelt a kötelezően választható költemények között: a Lila fecske és a Gesztenyefalevél az ötödik–hatodik osztályosoknál, míg A padláson és a Nyári rajz a hetedik–nyolcadikosoknál – mesélte az eredményhirdetés után a szervező, Simon Erzsébet. – Szabadon választottként kortárs magyar költő versét adhatták elő. A nagyok az első kategóriában Örkénytől választhattak prózát, prózarészletet vagy monológot, illetve Nemes Nagy Ágnes bármelyik művét. Egyik előadás sem lehetett hosszabb négy percnél. A második kategóriában Örkény egyperceseihez kértünk illusztrációkat. A harmadik kategória versenyzői kisfilmet készítettek, ugyancsak az egypercesek ihletésére, ezek hossza legalább másfél, legfeljebb öt perc lehetett, behatárolt technikai paraméterek között.

Mit kaptak a győztesek?

– Könyvet, ajándékutalványt, természetesen oklevelet és mindnyájan emléklapot. Akik nem értek el helyezést, azok is dicséretet érdemelnek, mert komolyan vették a versenyt és a felkészülést. Kiváló produkciókat láthattunk, hallhattunk!Kimondott_irodalom1Kimondott_irodalom2

AI