Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Kisiskolasok_szavaloversenye

Kisiskolások szavalóversenye

Első és második osztályos gyerekek vetélkedtek a költészet napja alkalmából, hogy melyikük tud szebben, tisztábban és jobban verset mondani. A csemetéikért izguló szülőknek állóhely is alig jutott a Lívia-villa nagytermében, olyan sokan érkeztek bemutatni versmondó tudományukat: a Jókai Klub által szervezett megmérettetésen ötvennégy kisiskolás vett részt a kerület csaknem összes iskolájából.
Alan Alexander Milne születésének százharmincadik évfordulója előtt tisztelegve az idei versenyt a szervezők a Micimackó megteremtőjének emlékére hirdették meg. Gilicze Zoltán, az önkormányzat oktatási és közművelődési irodájának vezetője azonban emlékeztette a gyerekeket, hogy 1964 óta a költészet napjaként József Attila születésnapját ünnepeljük.
A szavalatok értékelése során a zsűri tagjai a szöveghűséget, az artikulációt, az összképet vették figyelembe, valamint azt, hogy a versmondó mennyire volt képes a magáénak tudni az elmondottakat. Bár a gyerekeknek egy-egy verset kellett előadniuk, volt, akit annyira magával ragadott a lelkesedés, hogy a harmadik költeménynél már a zsűri elnöke figyelmeztette: nem kell végigmondania az egész kötetet.
Az izgalmukat a szavalatok idejére ügyesen leküzdő gyerekek produkciója nehéz feladat elé állította zsűrit, amely végül a következő eredményt hirdette ki: 1. Paletta Zsombor (1. osztályos, Virányos), 2. Török Luca (1. osztályos, Virányos), 3. Turán Dorottya (1. osztályos, Virányos), 4. Ribeth Nathalie (2. osztályos, Tamási Áron), 5. Szanyi Dóra (1. osztályos, Németvölgyi), 6. Szkurka Anna (2. osztályos, Tamási Áron).

(tal)

A Micimackó terhe

A. A. Milne kezdetben humoros esszéket, színdarabokat és regényeket írt, ám igazán ismertté gyermekkönyvei tették. Leghíresebb műve a Micimackó (Winnie-the-Pooh), amelynek főszereplője Milne fiának játék mackójáról kapta a nevét, másik főszereplője pedig maga a fiú, Christopher Robin (magyar fordításban: Róbert Gida). A kisfiú és a maci elválaszthatatlanok voltak. Christophert annyira elbűvölte a Winnie nevű feketemedve a londoni állatkertben, hogy saját mackóját is átkeresztelte. A regény többi figuráját is plüssállatok ihlették: Füles 1921-ben karácsonyi ajándék, Malacka egy szomszéd meglepetése volt, míg Kangát és Zsebibabát 1925-ben kapta a fiú. Milne két további, gyermekverseket tartalmazó könyvet is írt Amikor még kicsik voltunk és Hatévesek lettünk címmel. A Micimackó hatalmas sikere azonban inkább terhet jelentett számára, mint örömet, írói célja ugyanis az volt, hogy arról írjon, amiről csak szeretne, és ezt a későbbiekben már nem látta megvalósíthatónak.