Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Az_orszag_legjobb_matekosai_kozott_a_zugligetis_diak

Az ország legjobb matekosai között a zugligetis diák

Nagy figyelmet fordít a matematika és fizika tantárgyak oktatására, illetve népszerűsítésére a Zugligeti Általános Iskola. Ennek szellemében újították meg nemrégiben a természettudományi szertárt, amelyet a hatékony tanításhoz nélkülözhetetlen szemléltető és kísérleti eszközökkel tettek teljessé.
Hogy jó úton járnak, arra bizonyíték a közelmúltban elért kiugró eredmény: az ötödik osztályos Tóth Benedek számos tagozatos iskola diákját maga mögé utasítva az előkelő tizenhetedik helyet szerezte meg a határon túli magyarokkal kiegészült országos Zrínyi Ilona matematikaversenyen.
„Számítani lehetett a sikeres szereplésére, hiszen az iskola történetében Benedek volt az első, aki a területi forduló megnyerésével bejutott a döntőbe – mondta el lapunknak Bernyák Adrienn igazgató, aki úgy látja, hogy az iskola matematikasikereihez a rendszerszerű logikai gondolkodást játék közben fejlesztő sakk is hozzájárul. – Nálunk a délutáni foglalkozások mellett az első osztálytól kezdve választható tárgyként, órarendi keretek között tanulhatnak sakkozni a gyerekek. Korosztályos csapataink az utóbbi években egyre jobb eredményeket érnek el Csom Etelka nemzetközi mester vezetésével, neki köszönhető, hogy a lányok bejutottak a diákolimpia országos döntőjébe.”
Természetesen önmagában a sakk szeretete nem elég – ahhoz, hogy valaki jó matekos legyen, némi tehetségre és rengeteg gyakorlásra is szükség van. Így véli Tóth Benedek is, aki első osztályos kora óta jár az iskola matematika-szakkörébe, ahol mostani tanára, Feigl Anita segítette a versenyre való felkészülését. Ezenkívül mindennap gyakorol otthon, s a feladatok megoldásában a szüleire is számíthat.
„Édesanyám és édesapám is a Fazekas gimnáziumban érettségizett, apukám közgazdászként dolgozik, így mindkettőjüktől sokat tanulhatok” – árulta el Benedek. A legjobb zugligeti matekosnak saját bevallása szerint nem okoz különösebb gondot az iskolai feladatok megoldása, és a kerületi tanulmányi versenyek példái sem fognak ki rajta. Ezért is bosszús az országos döntő végeredménye miatt: 121-ből 91 pontot ért el.
„Sajnos, nem koncentráltam megfelelően, szinte az összes hibámat a figyelmetlenségnek köszönhetem” – mesélte még utólag is a homlokát ráncolva Benedek, aki már a jövőjére is gondol. Mint mondta, a 8. osztály elvégzése után a Városmajori Gimnázium matematika szakán szeretne továbbtanulni. Egyetért növendékével Feigl Anita is, aki szerint Tóth Benedek tehetséges, ráadásul segítő hátérrel rendelkezik, és szorgalmával is kitűnik.

Em.