Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tarsadalmi_munkaban_takaritottak

Társadalmi munkában takarítottak

Egynapos önkéntes munkán vettek részt a MOM Kulturális Központban a Starbucks Coffee Company Magyarország munkatársai. A cég vállalta, hogy kávézóvendégeivel közösen elvégzi az intézmény kertjében aktuális szezonális szépészeti munkák javarészét.

Már eddig is több kerületi, illetve a kerülethez kötődő vállalkozás szervezett a lakosság érdekeit szolgáló közösségépítő, vagy jótékonysági akciót a Hegyvidéken. A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ötven munkatársa a Kútvölgyi Kórházzal szemközti erdős területet takarította ki, lefestette a Nagyajtai utcánál a 61-es villamos akkor még elhanyagolt megállóépületét, valamint az intézménybe járó gyerekek segítségével virágokat ültetett a Pető Intézet kertjében.
A Provident pénzügyi szolgáltató helyi kirendeltsége az Őrangyal Program keretében gyermekjátékokból összeállított ajándékcsomagot adott át a XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központnak. A közel százötven játékot három hónap alatt gyűjtötték össze a munkatársak.
Parktakarítási programot szervezett a Palace MOM Park mozi, amely a környezetvédelmi világnap alkalmából, a felhívásra szép számmal érkező önkéntesekkel karöltve, a János-hegyi Erzsébet-kilátóhoz vezető út és az úttörővasút közötti területet tisztította meg az eldobált szeméttől. Szintén e világnaphoz kapcsolódik a GlaxoSmithKline Kft. Orange Day elnevezésű rendezvénye, melynek során a cég legutóbb a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonában végzett közhasznú munkát. A kertben lenyírták a füvet, növényeket metszettek, valamint megtisztították a makacs szennyeződésektől a gyermekotthon teraszait.
Áprilisban a Starbucks Coffee Company Magyarország vette ki részét a kerületszépítésből. Felajánlotta, hogy önkéntes munka keretében elvégzi a MOM Kulturális Központ kertjének tavaszi megújítását: nem csupán a kertészeti feladatokat, például a gyomlálást, hanem a kerti padok és ülőalkalmatosságok, illetve a faborítású hátsó nagy színpad teljes lakkozását is.
Az ötlet megvalósításához a Hegyvidéki Önkormányzat a szükséges eszközök, a védőkesztyűk, műanyag zsákok és a különböző lakkok, lazúrok, valamint ecsetek biztosításával járult hozzá. Ahogyan a munkát elindító Váczi János fogalmazott, a kerület minden olyan kezdeményezést támogat, amely az itt lakók érdekeit szolgálja. Az alpolgármester szerint a MOM kertjének felfrissítése jó választás, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szívesen járnak erre a forgalmas helyre.
„A tavaly átadott MOM Kulturális Központ átépítésével éppen az volt az önkormányzat szándéka, hogy valódi közösségi találkozóhelyet hozzon létre. Ez sikerült, hiszen a kerület talán leglátogatottabb intézményévé vált” – hangsúlyozta Váczi János. Mint mondta, bár a karbantartás folyamatos, a kiemelt vendégforgalom és a tél nyomai azért meglátszanak a kerti eszközökön, így jókor jött a Starbucks segítsége. Ami ráadásul rendkívül hatékonynak bizonyult, hiszen az összességében több mint nyolcvan munkaóra alatt a cég önkéntesei, kiegészülve budapesti kávézóik vendégeivel, a gyomlálás mellett valamennyi kültéri fafelületet lekezelték.

mm.