Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Tokeletes_tavaszi_toltottek1

Tökéletes tavaszi töltöttek

A tavaszi újdonságok az új fokhagymától a tölteni való friss zöldségekig megkönnyítik a változatos, ám tartalmas fogások összeállítását, egyúttal megkímélik amúgy is laposabb pénztárcánkat.

Natúrszelet fokhagymás töltött tojással

Kettévágunk 4 főtt tojást, kikaparjuk a sárgájukat, és villával összetörjük. Fokhagymaprésen átnyomunk 3 gerezd fokhagymát, összekeverjük 3 deka vajjal, a villával összetört tojások sárgájával és fél deci tejföllel. Sózzuk, meghintjük 1 mokkáskanálnyi grillfűszer-keverékkel, ha ez nincs, az ételízesítő por is megteszi. A masszát visszatöltjük a tojások fehérjébe.
Hatvan deka kicsontozott sertéskarajt 8 egyforma szeletre vágunk. Kissé kiverjük, sózzuk, borsozzuk. Három gerezd fokhagymát félbevágunk, és 4 evőkanál olajon 1-2 perc alatt megfuttatjuk. A gerezdeket kiemeljük belőle, a húst 3-4 percig sütjük ebben a zamatos olajban, félidőben megfordítjuk.
Kiemeljük az olajból, és lecsöpögtetve a tepsire fektetjük, mindegyik tetejére – a töltelékkel lefelé – egy-egy fokhagymás töltött tojást borítunk. Ezután 2,5 deci tejfölt elsimítunk a tetejükön, és éppen csak annyi időre toljuk a forró sütőbe, hogy a tojás is jól átforrósodjon.
Burgonyapürével és idénysalátával tálaljuk. Jól behűtött, száraz fehérborral, például kétéves rajnai rizlinggel kísérjük. 

Töltött tök

Kezdjük a töltelék elkészítésével: 2 zsemlét beáztatunk 2,5 deci tejbe, amint magába szívta a tejet, máris enyhén kinyomkodjuk, és egy mélyebb tálba tesszük. Ráütünk egy tojást, és hozzáadunk 50 deka darált sertéshúst. Sózzuk, borsozzuk, és a tölteléknek valót alaposan összedolgozzuk. Ízesítjük 1 csokor vékony karikákra vágott újhagymával és 3 szál finomra aprított friss kaporral.
Vásároljunk minél zsengébb és dundibb tököket, legalább kettőt. Megmossuk, majd lecsapjuk a két végüket, keresztben felvágjuk, a magos belsejüket kikaparjuk. Az ízes töltelékkel megtöltjük a tökök üregét, majd a megtöltött hengereket diónyi vajjal vagy margarinnal kikent tűzálló tálba vagy tepsibe állítgatjuk. Alufóliával letakarjuk, és közepesen meleg sütőben 30-35 percig sütjük. Ekkor leemeljük a fóliát, és még 5 percig, enyhén megnövelve a lángot, hagyjuk finoman megpirulni.
Kiemeljük a sütőből, 1 deci tejszínt és 2 deci tejfölt 1 csapott evőkanál liszttel simára keverünk. Hozzáadjuk azt a vajas levet, amit a tök a sülés közben a tepsibe vagy tálba engedett, és félretesszük addig, amíg elkészítjük a kapormártást.
Legalább két csokorral vásárolunk a friss kaporból, amit finomra vágunk, és egy kevés olajon vagy vajon megfuttatunk. Hagyjuk érvényesülni a kapor kellemes ízét, ezért éppen csak 1 mokkáskanálnyi sóval és ugyanennyi ételízesítő porral szórjuk meg. Lehúzzuk a tűzről, a tejszínes-tejfölös habarát ráborítva összekeverjük. Visszatesszük a tűzre, éppen egy leheletnyit összeforraljuk, és máris tálalhatjuk a töltött tököket, köréjük öntve a kapormártást. Könnyű, száraz rozéborral kínáljuk.Tokeletes_tavaszi_toltottek2

Töltött-rántott karalábé

Három közepes, zsenge karalábét választunk, vékonyan meghámozzuk, és kb. 1 centi vastag karikákra szeleteljük. Ehhez a fogáshoz kb. 16 szeletre lesz szükség, a maradékot nyersen elropogtathatjuk, vagy lereszelhetjük egy vegyes tavaszi salátához.
Ötven deka sertésmájat, lehetőleg lapjában, 8 szeletre vágunk, kb. a karalábékarikákkal egyforma nagyságúra. Ha a májnak inas részei lennének, vágjuk ki. Enyhén sózzuk, borsozzuk, és őrölt majoránnával is bedörzsölhetjük kedvünkre, de ez el is maradhat. Két-két karalábé közé beillesztünk 1 szelet májat, és fogvájóval összetűzzük.
Amikor valamennyi karalábét és májat sikerült összetűzni, bundázzuk, mint a rántott húst. Megforgatjuk egyenként 10 deka finomlisztben, 4 felvert tojásban és 20 deka zsemlemorzsában. A tojásban és a morzsában kétszer is, nehogy sütés közben szétnyíljanak! Bőséges, közepesen forró olajban oldalanként 4-5 percig sütjük. Figyeljünk arra, hogy a máj átsüljön – ezt beleszúrt hústűvel ellenőrizhetjük.
Párolt rizzsel és tartármártással tálaljuk, száraz vörösborral, leginkább egri pinot noirral érdemes kínálni. Aki nem szereti a májat, vagy nincs kedve bíbelődni vele, sertés szűzérmével vagy karajjal is elkészítheti ezt az ételt.

Járay Mari