Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hulladekrobot_palackmalac_es_tarsaik1

Hulladékrobot, palackmalac és társaik

"Élet-Cél-Indító" címmel 1994 óta minden évben környezetvédelmi pályázaton vehetnek részt a Zugligeti Általános Iskola tanulói. Az elmúlt tanévben egy természet közeli élményüket, illetve a hulladékhasznosítással kapcsolatos gondolataikat írhatták meg a gyerekek, akik fogalmazásaikat tetszőleges technikával készített alkotásokkal is kiegészíthették.

Tizennyolc évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt a Zugligeti Általános Iskola egyik fiatal pedagógusa, akinek szülei úgy gondolták, lányuk emlékére alapítványt hoznak létre. Mivel a tanárnő nagyon szerette a természetet, ezért az alapítvány minden évben a természettel és annak védelmével kapcsolatos pályázatot ír ki a diákoknak.
Az iskolai pályázatot koordináló Czékus Éva pedagógus elmondta, hogy az elmúlt években a gyerekek egyebek közt az állatok gondozásáról, a nemzeti parkokról és az állatkertekről írhattak. A kiírás értelmében harmadik évfolyamtól várják a jeligés, kézzel írt pályaműveket. A fiatalok munkájukért cserébe jelképes pénzjutalmat, valamint emléklapot kapnak.
Idén összesen tizenkét pályázat született az „Egy természet közeli élményem”, illetve „A nem minden hulladék szemét” című kategóriákban. Az írásos munkákat két működő lámpa, ékszerek, játékok, különleges építési falazó anyag, pénztárca és szobor, dísz- és használati tárgyak tették teljessé.Hulladekrobot_palackmalac_es_tarsaik2
Az alsó tagozatos Hajdú Viola egy kis rigófióka napjait jegyezte le, és a történetet saját készítésű fotókkal illusztrálta. Mesevilágba kalauzolt Iván Eszter, akinek munkájából nemcsak a tündérekről, hanem a Tisza környékén élő állatokról is sok minden kiderült. Czukor András és Szarka Marcell PET palackból és papírból összerakott malackájuk kísérőjeként egy környezettudatos írást mellékeltek. Hulladékból készített működő lámpával lepte meg a zsűrit László Gergő, míg évfolyamtársa, Kende Márton egy ötletes automata madáretetővel és gyertyatartóval pályázott.
A felsősöknél a hatodikos Kende Sára egyebek közt a használt kávékapszulák újrahasznosítását mutatta be, László Fanni zoknibábot, Gégöl Zsombor gyümölcsleves flakonból pénztárcát készített, Kardos Orsolya gipszalkotása pedig akár ajándéknak is kitűnő lehetne. Simics Soma egy ökobenzinkút vezetőjét interjúvolta meg, a helyszínen kiosztott kérdőívek kérdéseire adott válaszokat grafikonokon ábrázolta.
A környezettudatos gondolkodás fontosságáról írt pályamunkát Hajdú Dorottya és Patzauer Laura, akik képekkel és illusztrációkkal szemléltették mondanivalójukat. A legmonumentálisabb alkotás Törcsvári Gábor nevéhez fűződik, az ő hatalmas szemétrobotja a bizonyíték arra, hogy kellő fantáziával akár hulladékokból is létre lehet hozni műalkotást.

mm.