Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mellékhatás az egészség

A Hegyvidéken is hódít a meridián torna, a Kulturális Szalon után ősztől a Barabás Villa is rendszeres helyszíne lesz a gyakorlatoknak. A „3-1-2 meridián-gyakorlatokról” és az eddig tapasztalatokról Haide Éva oktatóval beszélgettünk.

Hal és tojás, a két jó barát

Ezúttal olyan halas és tojásos fogásokat ajánlunk, amelyek egymást követve jól megférnek a terített asztalon. Nekünk nincs más dolgunk, mint bekebelezni kedvünkre valamennyit.

Páfrányfenyő: dísz- és gyógynövény egyszerre

A hegyvidéki kertekben díszfaként él a páfrányfenyő, jellegzetes leveleivel a patikában is találkozhatunk. Sokszínűsége azonban ezzel még nem merül ki, számtalan érdekességgel büszkélkedhet ez a különleges növény.

Hangoló a MOM-ban

A MOM Kulturális Központ ad otthont az idei, 21. Budavári Borfesztivál nyitó gálaestjének, a Hangoló címmel rendezendő folklór- és világzenei koncertnek. A rendezvényt a MOM a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.-vel közösen szervezi. A program előkészületeiről és kínálatáról Zilai Zoltánnal, a fesztivál főszervezőjével beszélgettünk.

Áttervezték a Normafa környékét

A Normafa nemcsak problémák sokaságával küzd, hanem számtalan kiaknázatlan lehetőséget is magában rejt. Erre mutattak rá munkáikkal azok a hazai és külföldi tájépítész hallgatók, akik egy nyári egyetemi képzés keretében terveket készítettek a népszerű kirándulóhely turisztikai fejlesztésére.

Hegyvidéki városrészek - Svábhegy (1.)

Sorozatunkban a XII. kerület városrészeit mutatjuk be. A Hegyvidéket tizennyolc különböző terület alkotja, ezek kialakulása, földrajzi viszonyai számos érdekességet tartogatnak, ami nemcsak a helytörténet szerelmeseit, hanem valamennyi olvasónkat érdekelheti. A Svábhegy az egyik legpatinásabb kerületrész.

A Hegyvidék régiföldmérési jelei (1.) - Vasasztalok 1872-ből

Akár városi sétáink, akár erdei-mezei kirándulásaink során gyakran találkozhatunk a földmérők munkájának tárgyi jeleivel. Sokszor nem is sejtjük, mibe botlottunk bele, s gyakran azok sem tudják, mekkora várostörténeti értékek e tárgyak, akiknek feladatuk lenne, hogy ápolják és megvédjék ezeket. Új sorozatunk ilyen földmérési jelekről szól.

A tűzecset mestere

Ritkán adatik meg valakinek, hogy az alkotó légkört fizikai valójában is érzékelhesse. Bennünket ez az élmény ért, amikor felkerestük otthonában az idén tavasszal többszörösen is kitüntetett Madarassy István ötvös-szobrászművészt: műtermébe lépve érezhettük, hogy annak levegője érzelmekkel, cizellált műveltséggel, tudással és végtelen tisztelettel gazdagított – mindazzal, amivel nemcsak műveihez, hanem mindenhez és mindenkihez, így beszélgetőpartnereihez is fordul a leginkább talán reneszánsz jelzővel jellemezhető művész. Képzőművészetében egyesül csaknem az összes művészeti ág, festészet, szobrászat, zene, irodalom, színházművészet.

Bölcsődei felvétel – előnyben a rászorulók

A jelek szerint továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a hegyvidéki bölcsődék a kisgyermekes családok körében, ezt bizonyítja, hogy a szeptembertől megüresedő százötven férőhelyre több mint kétszázan jelentkeztek. Mivel a közhiedelemmel ellentétben az ellátás senkinek nem jár alanyi jogon – hiszen a bölcsődei ellátás lényegében szociális ellátás –, az önkormányzat a felvételi eljárás során idén is törekedett arra, hogy előnyben részesítse a szociális helyzetük alapján rászorulókat.

Hulladékrobot, palackmalac és társaik

"Élet-Cél-Indító" címmel 1994 óta minden évben környezetvédelmi pályázaton vehetnek részt a Zugligeti Általános Iskola tanulói. Az elmúlt tanévben egy természet közeli élményüket, illetve a hulladékhasznosítással kapcsolatos gondolataikat írhatták meg a gyerekek, akik fogalmazásaikat tetszőleges technikával készített alkotásokkal is kiegészíthették.

Újabb Tempo 30 övezet

Az iskolai szünet alatt megszokott kisebb autóforgalmat kihasználva augusztusban több kerületi fenntartású útszakasz, járda, illetve lépcső felújítását végezte el az önkormányzat. Közlekedéstechnikai fejlesztések is megvalósultak, a környéken élők kérésére a gyalogosbiztonság javítása érdekében fekvőrendőröket telepítettek a nemrégiben átépített és Tempo 30 övezetbe sorolt Diós árokban.

Kezdődik a tanév – önkormányzati segítség beiskolázáshoz

Régóta nem iratkozott be annyi elsős a kerületi fenntartású iskolákba, mint az idén, a szeptemberben kezdődő tanév előtt közel ötszáz gyermek elhelyezéséről kellett gondoskodnia az önkormányzatnak. A beiskolázás a nagyszámú jelentkezés ellenére zökkenőmentesen lezajlott.

Több száz gyerek a nyári napközis táborokban

Ezen a nyáron is telt házzal működtek a hegyvidéki nyári napközis táborok, hetenként együttesen átlag száz iskolás váltotta egymást a Fülemile úti általános és a Városmajor utcai sporttáborban. A gyerekek uszodában, sportpályákon, a Fülemile út fáinak árnyékában éppúgy kellemesen töltötték a vakáció heteit, mint a múzeumi rendezvényeken, kirándulásokon, a nyitott tetejű emeletes városnéző autóbuszon – hogy csak néhányat emeljünk ki a programok hosszú sorából.

Égkék autóbuszok az utakon

A többnyire sötétkék és szürke színű buszokat világoskék járművek váltják fel Budapesten az elkövetkező években. A hivatalosan égkéknek nevezett színben virítanak már a Dániából használtan vásárolt, alacsonypadlós Volvo 8500-asok is, amelyekből több a Hegyvidéken kezdte meg fővárosi pályafutását.

Nyári élet a Süni Óvodákban

Minden év augusztusában más-más óvoda biztosít szakszerű felügyeletet a hegyvidéki gyerekek számára. Idén a Süni Óvodákra került a sor, a Németvölgyi úti intézményben változatos programokkal várták az óvodásokat.