Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mellekhatas_az_egeszseg

Mellékhatás az egészség

A Hegyvidéken is hódít a meridián torna, a Kulturális Szalon után ősztől a Barabás Villa is rendszeres helyszíne lesz a gyakorlatoknak. A „3-1-2 meridián-gyakorlatokról” és az eddig tapasztalatokról Haide Éva oktatóval beszélgettünk.

Eőry Ajándok professzor nemrég Kondor Katalin vendége volt a Barabás Villában. A beszélgetésen hosszan mesélt a meridián tornáról is, és meglepve tapasztaltam, hogy a legváltozatosabb korosztályú közönség milyen lelkes odaadással végezte a 3-1-2 gyakorlatait. Az azonban akkor nem derült ki, hogy mik ezek a számok.

– Egészséges emberben az életenergia akadálytalanul kering a tizenkét fő és a két középvonali meridiánban. Ha betegek vagyunk, a meridiánban elakad az energia. Ahhoz, hogy az egészséges állapot fenntartható legyen, megfelelő gyakorlással, a 3-1-2 gyakorlatok végzésével kell mintegy napi húsz-harminc percet szánni a saját meridiánjaink szabad energiaáramlásának biztosítására. Hogy milyen gyakorlatok ezek? A „3” arra utal, hogy három meridián-ponton akupresszúrázzuk magunkat. Az „1” jelentése a hasunkról szól: fekvő vagy álló helyzetben hasi légzést kell naponta végezni. Végül a „2” a lábaink erejének a próbája; fizikai mozgás, akár helyben guggolás végzése is mindennap szükséges.

De nyilván nem mindegy, milyen gyakorlatot hogyan végzünk, megtaláljuk-e a meridián-pontjainkat, s nem kárt okozunk-e inkább magunknak, mint jót.

– Ez bizony így van! Ezért minden meridián tornát csak arra kiképzett oktató irányíthat. Van egy speciális tréningünk, Eőry professzor minden esetben személyesen felügyeli ezeket, s csak a tőle oklevelet és etikai kódexet kapott oktatók vezethetik a gyakorlatokat.

Etikai kódex?

– Igen. Alapelvünk – ezt írásban is rögzítettük –, hogy sem a gyakorlatok vezetéséért, sem bármilyen egészségmegőrző segítségért nem fogadunk, nem fogadhatunk el pénzt. Gyakorlataink ingyenesek, az országszerte szervezett közel hetven foglalkozás csaknem mindegyikén. Ezt csak ott nem tudjuk biztosítani, ahol bérleti díjat kérnek a teremhasználatért, de a pénzt akkor sem mi szedjük be, nem mi kapjuk, hanem közvetlenül az adott intézmény.

A Kulturális Szalonban rendszeresek a foglalkozásaik, most nyáron a Gesztenyés kertben is azok voltak. Milyen a hegyvidékiek körében a meridián torna fogadtatása?

– Aki egyszer eljött hozzánk, többnyire vissza is tér, azért is, mert nagyon jó közösségteremtő ereje van már egyetlen foglalkozásnak is. Általában harminc-negyven fő vesz részt egy-egy gyakorlaton, és nagyon jó eredményekről is hallani. Fontos tudni, hogy ez nem természetgyógyászat, mi nem ígérünk csodás gyógyulásokat. Ez nem gyógyító, hanem egészségmegőrző gyakorlatsor, aminek a mellékhatása a betegségek elmúlása szokott lenni.

Volt már ilyen?

– Viccel…? Persze! Hogy csak a saját példámat említsem: csontritkulás miatt korábban egy csomó gyógyszerrel „kísérleteztek” rajtam, nem sok sikerrel, és egy idő után megelégeltem. Akkor találtam rá a 3-1-2 módszerre, és annak mondandója – „Ne hagyd el magad, tégy a saját egészségedért!” – nagyon megfogott. Ennek négy esztendeje, már elmúltam hetvenéves, semmilyen gyógyszerre nem szorulok, és valóban jól érzem magam. Sokan meséltek nekem hasonló tapasztalatokról, de mások történetét nem tisztem elmondani. Viszont ősztől a Kulturális Szalon mellett már a Barabás Villában is velünk tarthatnak, akik tenni szeretnének a saját komfortérzetükért és egészségükért.

A. I.