Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Elkeszult_az_uj_napkozis_tabor1

Elkészült az új napközistábor

Tavaly döntött az önkormányzat a Mátyás király úti volt amerikai iskola sokáig üresen álló épületének hasznosításáról. A határozat értelmében elsőként egy közel száz négyzetméteres, huszonnyolc ágyas zarándokszállás készült el, amely pihenési lehetőséget biztosít a Magyar Zarándokúton Budapestre érkezők számára.
A nyár elején kezdődött el a zarándokháztól teljesen elkülönülő napközis tábor kialakítása, a mintegy háromszáz négyzetméteres épületrészt a gyerekek igényeinek megfelelően újították fel. A földszintre kerültek a táborozókat fogadó, nagyméretű, egybenyitható foglalkoztatók, az orvosi és tanári szobák, az étkező, a melegítő konyha, valamint a kiszolgáló- és tisztálkodó helyiségek.
Az épület előtt egy 115 négyzetméteres teraszt építettek, míg az alagsori vizesblokkok közvetlenül a kert felől is elérhetők, így a szabadban játszó gyerekeknek szükség esetén nem kell megkerülniük az egész épületet. A farönkös játszószerekkel, futball-, kosárlabda- és röplabdapályákkal, valamint pingpongasztalokkal felszerelt, több ezer négyzetméteres kertben kapott helyet az ötször tíz méteres, úszásoktatásra is alkalmas tanmedence, valamint az a különleges tanösvény, amely a budai erdők növényvilágát mutatja be.
A mozgásukban korlátozottak számára külön parkolót és illemhelyet alakítottak ki, valamint akadálymentessé tették az épületet. A teljes rekonstrukció során megújult a víz-, a csatorna- és a gázhálózat, a fűtést modern, energiatakarékos kazánokkal oldották meg. Ennek köszönhetően lehetőség nyílt a korábbi, ötven köbméteres gázmérőóra kisebbre cserélésére, ami a kisebb alapdíj miatt évi több százezer forintos költségcsökkenést eredményez.
További energiamegtakarítást értek el a tetőszerkezet átalakításával, a homlokzati szigetelés, illetve a hő- és hangszigetelő nyílászárók beépítésével. Az épület fenntartási költségeit részben a tetőtéri helyiségek bérbeadásából fedeznék: a tervek szerint a legfelső szintet egy magánkézben lévő oktatási intézmény venné birtokba.Elkeszult_az_uj_napkozis_tabor2

(em.)