Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bolcsodei_felvetel2

Bölcsődei felvétel – előnyben a rászorulók

A jelek szerint továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a hegyvidéki bölcsődék a kisgyermekes családok körében, ezt bizonyítja, hogy a szeptembertől megüresedő százötven férőhelyre több mint kétszázan jelentkeztek. Mivel a közhiedelemmel ellentétben az ellátás senkinek nem jár alanyi jogon – hiszen a bölcsődei ellátás lényegében szociális ellátás –, az önkormányzat a felvételi eljárás során idén is törekedett arra, hogy előnyben részesítse a szociális helyzetük alapján rászorulókat.

Az elmúlt évek intézményfejlesztéseinek köszönhetően szeptemberben százötven bölcsődés korú kisgyermek elhelyezésére nyílt lehetőség a hegyvidéki intézményekben. Bölcsődébe senkit nem kötelező felvenni, ezért a fenntartó önkormányzat a rászorultság elvét követve választotta ki a mintegy kétszáz jelentkezőből azokat a gyerekeket, akik az idei nevelési év kezdetétől igénybe vehetik az ellátást. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a most elutasítottak nem kerülhetnek be valamelyik intézménybe, hiszen erre az üresedések függvényében év közben is lehetőség nyílik – tájékoztatta lapunkat Müller Csaba.
A bölcsődék szakmai irányítását ellátó népjóléti iroda vezetője elmondta, hogy felvételkor előnyt élveztek azok a gyerekek, akiket egyedülálló, illetve időskorú személy nevel, nagycsaládban élnek, vagy szüleik – törvényes képviselőjük – pillanatnyi élethelyzetük miatt nem tudnak megfelelően gondoskodni gyermekük ellátásáról. Kivétel nélkül felvételt nyertek azok is, akiknek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 85 500 forintot, egyedülálló szülő esetében a 99 750 forintot.
A rászorultak védelmében az önkormányzat a jövedelemvizsgálat mellett vagyonvizsgálat lefolytatását is elvégzi – erre a helyi rendelet ad lehetőséget –, az utóbbi években ugyanis több alkalommal előfordult, hogy olyanok is igényelték a bölcsődei ellátást, akik alacsony szintű bevallott jövedelem mellett egyébként luxusingatlanban élnek, ráadásul több nagy értékű autót és vagyontárgyat birtokolnak. Ennek a szigorú, ugyanakkor igazságos felvételi eljárásnak köszönhetően az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is az összes szociálisan rászoruló gyereket sikerült elhelyezni valamelyik bölcsődébe.
Sajnos egyelőre a folyamatos bővítések ellenére sem tudják garantálni, hogy mindenki a hozzá legközelebb eső intézménybe kerüljön. Ez a probléma, illetve az, hogy alapvetően a jobb keresetű kérelmezőket sem szeretnék kizárni az ellátásból, sarkallta arra az önkormányzatot, hogy európai uniós pályázat keretében újabb bővítést hajtson végre – árulta el lapunknak Kovács Lajos alpolgármester. „Örömmel mondhatom, hogy az ilyen célra kiírt pályázatot elnyerve a sűrűn lakott belső városrészben uniós pályázati támogatásból 2013 szeptemberére újabb huszonnégy férőhelyet hozunk létre a központban elhelyezkedő Krisztinavárosi Bölcsődében” – tette hozzá az alpolgármester.
A Hegyvidéki Önkormányzat – utolsóként a budapesti kerületek között – szeptembertől gondozási díjat vezetett be. A vonatkozó törvényi szabályozással összhangban meghatározott hozzájárulás jövedelemfüggő, azonban az előzetes felmérés alapján a családok kétharmadának továbbra sem kell fizetni az ellátásért. A gondozási díj ugyanakkor komoly segítség az önkormányzatnak, hiszen a bölcsődések után járó állami normatíva a valós költségek – ez gyermekenként évente közel 900 ezer forint – alig harmadát fedezi.Bolcsodei_felvetel1

(Em.)