Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Harang-volgyi_emlek

Harang-völgyi emlék

A kép az 1950-es évek első felében készülhetett, amire a pöttyös labda és a két kisfiú – láthatóan testvérek – ruházata utal. Bizonyára értékes emléke a családtagoknak, de a fekete-fehér felvételt nézegetve sokan gondolhatnak vissza nosztalgiával a régi időkre.
Pedig a fotón látható Harang-völgy alsó szakasza most is nagyjából ugyanígy néz ki, igaz, időközben a hajlatban látható villaépületet felújították. A völgy az eltelt évtizedekben megmenekült a beépítéstől. Ugyan már régóta védelem alatt áll a teljes terület, akkor is csoda, hogy különböző ürügyekkel nem tudott ide beékelődni egy-egy újabb épület.
A Harang-völgy a második világháború előtt magánbirtok volt, bár az 1930-as években részben a köz javát is szolgálta: síparadicsomot létesített itt az akkori tulajdonos. A "Harangvölgyi Téli Sport Telepre" 30 fillérért lehetett bejutni, ami akár egész napos ott-tartózkodást is lehetővé tett. Melegedő, büfé, szlalompálya, megvilágított sípálya, tréning- és tanulóugrósánc várta a látogatókat. A háború után, a magánbirtokok felszámolásával, visszaállt az eredeti állapot, ahogyan ma is látjuk.

Kertész István