Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tobb_szaz_gyerek_a_napkozis_taborokban2

Több száz gyerek a nyári napközis táborokban

Ezen a nyáron is telt házzal működtek a hegyvidéki nyári napközis táborok, hetenként együttesen átlag száz iskolás váltotta egymást a Fülemile úti általános és a Városmajor utcai sporttáborban. A gyerekek uszodában, sportpályákon, a Fülemile út fáinak árnyékában éppúgy kellemesen töltötték a vakáció heteit, mint a múzeumi rendezvényeken, kirándulásokon, a nyitott tetejű emeletes városnéző autóbuszon – hogy csak néhányat emeljünk ki a programok hosszú sorából.

A Fülemile úti tábor vezetője, Pakányi Pálné már a beszélgetés elején igyekezett eloszlatni egy tévhitet.

– A szülők általában úgy hiszik, hogy a nyári napközis táborokban csak jól szervezett gyerekmegőrző működik – mondta. – Szerencsére az évek során sikerült megcáfolnunk ezt a közhiedelmet. Mindig olyan gazdag programokat szervezünk a gyerekeknek, hogy azokat élvezve észre sem veszik, milyen komoly nevelő folyamat részesei.

Láthatóan jól is érzik magukat a gyerekek. Hányan járnak ide?

– A második kerülettel közös a táborunk, összesen átlag száz iskolást bíznak a szülők a gondjainkra. Általában húsz gyerekre jut egy pedagógus, ők – érdeklődésüknek megfelelően, saját választásuk szerint – különböző területeket népszerűsítenek, így például a kézműves-foglalkozásokat, a sportot vagy a csoportos játékokat. A XII. kerületi Szabadidősport Központtól kapott busszal keddenként és csütörtökönként táboron kívüli programokra vittük a fiatalokat, például múzeumba, ahol a múzeumpedagógusok különfoglalkozásain vettek részt.

Mennyire voltak népszerűek ezek a múzeumi látogatások?

– A Néprajzi, a Természettudományi, a Szépművészeti Múzeumban és a Nemzeti Galériában jártunk, s képzelje, nemegyszer hallottuk, hogy utána a gyerekek a szüleiket is elvitték oda! De részt vettünk a sas-hegyi tanösvény programján, voltunk a Pál-völgyi-barlangban, az Országházban, és terveink szerint elmegyünk az Operába, a Planetáriumba is. Ma például – említette július végi beszélgetésünkkor Pakányi Pálné – olyan emeletes busszal utaztunk, amiről a turisták szoktak nézelődni, egy komoly városnézés során érintettük a Hősök terét, a Citadellát, az Oktogont, közben végig mesélt az idegenvezető. Nagyon élvezték a gyerekek.

Minden napra szerveztek programot?

– Igen, közöset és kiscsoportosat is, de a táboron belül is. Járt itt a Népszigeti Kutyaiskola – mondanom sem kell, mekkora sikerük volt, a gyerekek alig akarták elengedni az okos kutyusokat. Aztán eljött egy tűzoltóautó, a diákok felmászhattak rá, kipróbálhattak szinte mindent, miközben észrevétlenül fontos dolgokat tanultak meg arról, mit kell tenni tűz esetén, hogyan kell viselkedni, mit kell mondani a telefonban segélyhíváskor.

Egyhetes turnusokban lehet igénybe venni a nyári napközit?

– Nem, nálunk nincsenek turnusok, bármikor csatlakozhatnak hozzánk. Az sem kizárt, hogy egész végig velünk legyen valaki. Van például egy fiú, aki első osztályos korától minden évben itt tölti a nyarat, most, a nyolcadik utánit is.

– Ha lehet, kérvényezem, hogy jövőre is jöhessek – szólt közbe az említett fiú, Pék Norbert, aki az idén fejezte be az általános iskolát a Kósban. – Alsóban az egész szünidőt itt töltöttem, később egy-két hét kimaradt, amikor nyaralni voltunk. Nagyon jól érzem magam, jó a társaság, szép a környezet, jók a programok.

Kilenc hét alatt egyhetes turnusokban váltották egymást a gyerekek a Városmajor utcai sporttáborban – mesélte Rétai Gábor, a XII. kerületi Szabadidősport Központ vezetője a másik kerületi táborozási lehetőségről. Az intenzív úszás és a kosárlabda mellett egymással párosított sportágakban hirdették meg a tábort, így volt pingpong–úszó–tollaslabda- és foci–úszó-csoport, sőt egy hétig kalandtábor is. Az utóbbit lovaglás színesítette.

A táborvezetők szerint az idei tapasztalatok alapján szinte biztos, hogy jövőre is sok gyerek szeretné majd együtt, valamelyik hegyvidéki nyári táborban eltölteni a vakáció egy részét.Tobb_szaz_gyerek_a_napkozis_taborokban1

(tal.)