Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Dijaztak_a_betelehemepito_kozossegek_osszefogasat5

Díjazták a betlehemépítő közösségek összefogását

Vége az ünnepi hangulatnak, vízkeresztkor kikerültek az otthonokból a karácsonyfák, a Hegyvidék utcáiról, tereiről pedig begyűjtötték az advent idején kihelyezett betlehemeket. A köztéri alkotások készítői azonban néhány nappal ezelőtt még egyszer átélhették a karácsonyra való közös készülődés szép pillanatait, az önkormányzat ugyanis ünnepséget szervezett számukra.

„Sok szellemes, egyedi, kifejezetten egy adott helyre tervezett alkotás született” – méltatta a Hegyvidéket díszítő betlehemeket Pokorni Zoltán azon a díjátadó ünnepségen, amit az önkormányzat rendezett a betlehemépítő csapatok részvételével a MOM Kulturális Központ kupolatermében. A polgármester szerint az elkészült alkotások igazi értéke az, hogy összehozta az embereket, akik szép emlékként őrizhetik meg a közös munkával együtt töltött időt.
A helyi közösségek által valóban szívvel-lélekkel készített betlehemeket december 12-től január 6-ig láthattuk a Hegyvidék különböző pontjain. Ezúttal harmincnégy csapat vett részt az ünnepi alkotások elkészítésében: családok, szomszédok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek, plébániák, kerületi kulturális intézmények, valamint óvodák, iskolák pedagógusai és diákjai jelentkeztek az önkormányzat által meghirdetett alkotópályázatra. A csoportok egy része már egy, illetve két esztendővel korábban is állított betlehemet a kerületben, tizenegyen viszont tavaly először csatlakoztak a kezdeményezéshez. A kiállítóhelyek száma bővült, a korábbi helyszíneken kívül a Sirály sétányon, a Temes lépcsőnél, a Fodor és az Ágnes utca sarkán, a Zölderdő Óvoda előtt, a Városmajori Óvoda kertjében, valamint a Barabás Villánál is találkozhattunk betlehemekkel.
Az ünnepségen valamennyi csapat emléklapot vett át, továbbá egy kisfilmet tartalmazó DVD-t, amit a Hegyvidék Televízió készített a betlehemépítők tevékenységéről. Öt közösség betlehemét díjakkal, különdíjakkal is jutalmazták.
„A versennyel is motiválni kívántuk a hegyvidéki polgárokat, hogy minél többen vegyenek részt a programban” – mondta Fonti Krisztina, a zsűri elnöke. Sokféle betlehem készült, nehezen lehetett volna ezeket egyetlen szempontrendszer alapján összehasonlítani – tette hozzá. A zsűri többi tagjával – Borza Teréz porcelánművésszel, Ecseri Emőkével, a Katolikus Karitász észak-budai régiójának vezetőjével és Gáspár Fruzsinával, a polgármesteri hivatal munkatársával – együtt ezért úgy döntöttek, felnőtt, gyermek és művész kategóriában hirdetnek győztest, valamint különdíjat adnak annak a kis-, illetve nagyközösségnek, amely különleges módon példázta az összefogásban rejlő lehetőségeket.

Dijaztak_a_betelehemepito_kozossegek_osszefogasat1
A MOM és a helytörténeti gyűjtemény közös munkája különdíjas lett

A „Kisközösség összefogásáért” elnevezéssel alapított díjat a Fodros Angyalok néven összeálló játszótéri szülői közösség kapta meg, míg a „Nagyközösség összefogásáért" különdíjban a MOM Kulturális Központ, valamint a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria munkatársainak közös alkotógárdája részesült. Ők egy fantasztikus mézeskalács-betlehemmel örvendeztették meg a közönséget.
Dijaztak_a_betelehemepito_kozossegek_osszefogasat3
A "Fordos Angyalok" szülői közösség betleheme szintén különdíjas

A hivatásos képzőművészek által állított betlehemek közül a „Művész-díjra” a Farkasréti Mindenszentek Plébánia 1-es számú apaklubjának meseszerű alkotását választották ki, amely Kő Boldizsár szobrászművész fantáziáját dicséri. A gyermekek között az ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola diákjait hirdették ki győztesként, akik – Bodrogi Éva tanárnő koncepciója alapján – kiselejtezett ajtólapok megfestésével és kerámiafigurákból állították össze színes, vidám triptichonjukat. A felnőtteknél a sérülteket gondozó Fejlesztő Napközi Otthon Aranyalma nevű csapata kapott díjat, amelynek tagjai szintén kerámiát használtak a figurák alapanyagaként.
Dijaztak_a_betelehemepito_kozossegek_osszefogasat2
A Művész-díjat a Farkasréti Mindenszentek Plébánia apaklubja kapta

„Egy évvel ezelőtt sík lapokból készült alakokat állítottunk térbe, most azonban úgy gondoltuk, teljesen más, térbeli figurákkal díszített alkotást készítünk a gondozottakkal közösen. Mintaként a gótikus német katedrálisokban látható betlehemek szolgáltak” – mesélte Józsa Pál szobrászművész, az intézmény terápiás munkatársa. Mint mondta, a betlehemkészítés során pontos ikonográfiai hagyományt követtek, de a háromkirályoknál némi egzotikumot csempésztek a kompozícióba, az asszír-babiloni szobrászatból emeltek át néhány stiláris jegyet. A tervek kidolgozását és a figurák elkészítését csoportvezetőként ő maga vállalta, míg az alakok festését a gondozottak végezték.
Dijaztak_a_betelehemepito_kozossegek_osszefogasat4
Az ELTE diákjai kiselejtezett ajtólapokból és lerámiából formázták meg a "gyermek" kategóriában győztes betlehemüket

z.