Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Teli_madaretetes1

Téli madáretetés a ház körül

A Hegyvidéken szerencsére még minden évben felcsendül a tavaszi madárdal, túlharsogva a város monoton, tompa zaját. Szárnyasaink jó része azonban akkor is a környezetünkben él, amikor nem halljuk a hangját. Ősszel és télen kertjeinkben, parkjainkban és a környező erdőkben keresik táplálékukat – és a madáretetőkben is, ha "terített asztallal" várjuk őket!

Halaszlevacsora_raszorulokat_tamogattak

Halászlévacsora: rászorulókat támogattak

Hosszú sorok kígyóztak karácsony előtt a svábhegyi Diana parkban felállított sátornál, ahol a korábbi években is kedvezményes áron osztottak ízletes halászlevet. A bevételből a svábhegyi katolikus és református közösség rászorulóit támogatták.

Idoskori_betegsegek_es_kezelesuk

Időskori betegségek és gondozásuk

Utolsó előadását tartotta a Hegyvidéki Egészségklubban dr. Szolnoki Lajos háziorvos. Az elmúlt hat évben a kerületiek körében osztatlan sikert arató egészségvédő programsorozat zárásaként az időskori betegségekről, valamint a megelőzés és a gyógyítás lehetőségeiről esett szó.

Egészségesen a Hegyvidéken

A Hegyvidéki Egészségklub megszűnését követően új prevenciós programsorozatot indít az önkormányzat. Az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem keretében a Szent János Kórház szakorvosai tartanak előadásokat ingyenesen a MOM Kulturális Központban.

Virtualis_cukros_bacsik

Virtuális cukros bácsik

„Ne állj szóba idegenekkel!”, „ne fogadj el édességet senkitől!” – hol vannak már a régi szép idők, amikor szinte ennyit is elég volt mondaniuk szüleinknek, hogy távollétükben biztonságban hihessenek bennünket! Arról mindnyájunknak vannak tapasztalatai, illetve elképzelései, hogy mennyivel nehezebb manapság a szülők dolga. Egy közelmúltban befejeződött felmérés azt vizsgálta, mennyire nem tudunk arról, hányféle módon csábítgatják az internet révén a legvédtelenebb generációt korunk virtuális cukros bácsijai.

Meselo_honapok_a_Kulturalis_Szalonban

Mesélő hónapok a Kulturális Szalonban

Elsősorban gyerekeknek szólt Konda Szilva festőművész Mesélő hónapok című tárlatának megnyitója a Kulturális Szalonban. Nem véletlen hát, hogy a Böszörményi úti intézmény szinte minden ülőhelyét a Mackós Óvoda csoportja foglalta el.

Változások az új esztendőben

Januártól két százalékkal emelkedett a legmagasabb áfakulcs, és jelentősen nőttek a dohányosok terhei. Szigorodtak a szabálysértési bírságok, megkezdődött az egyéni nyugdíjszámlák létrehozása. Szokásos év eleji összeállításunkban a legfontosabb újdonságokat vettük sorra.

Tartsuk_tisztan_a_jardakat

Tartsuk tisztán a járdákat!

Vajon mekkora figyelmet fordítanak környezetükre az itt élők? Körbejártuk a kerület utcáit, és megkérdeztük ezzel kapcsolatos tapasztalatairól a közterület-felügyeletet is. Általános tanulság, hogy még akad javítanivaló, de annyi bizonyos: ahol a lakók rendet tartanak, ott a járókelők is jobban vigyáznak, nem dobják el a szemetet, a cigarettacsikket.

Kozlekedesi_kerdesek_a_kozmeghallgatason1

Közlekedési kérdések a közmeghallgatáson

A Hegyvidéki Önkormányzat december közepén tartotta meg szokásos éves közmeghallgatását. A fórumra meghívott szakemberek arról beszéltek, hogy nem volt veszélyben a lakosság a megemelkedett csillebérci jódizotóp-sugárzás miatt, ami bőven az egészségügyi határérték alatt maradt. A közmeghallgatáson főképp útfelújításokkal, közlekedéssel kapcsolatos kérdéseket vetettek fel a megjelentek, de szóba kerültek az esővíz-elvezetéssel és az elszaporodott vaddisznóállománnyal kapcsolatos problémák is.

A_szazhatodik_karacsony

A százhatodik karácsony

Nemrégiben köszöntötték fel a Hegyvidék legidősebb polgárát, a 106 éves Lehóczky Istvánné Ván Esztert. Az önkormányzat részéről Menyhárt Éva adta át a kerület ajándékát az ünnepeltnek.

Dijaztak_a_betelehemepito_kozossegek_osszefogasat5

Díjazták a betlehemépítő közösségek összefogását

Vége az ünnepi hangulatnak, vízkeresztkor kikerültek az otthonokból a karácsonyfák, a Hegyvidék utcáiról, tereiről pedig begyűjtötték az advent idején kihelyezett betlehemeket. A köztéri alkotások készítői azonban néhány nappal ezelőtt még egyszer átélhették a karácsonyra való közös készülődés szép pillanatait, az önkormányzat ugyanis ünnepséget szervezett számukra.

Kis_karacsony_nagy_csoda

Kis karácsony, nagy csoda

A Zugliget Óvodában minden évben megtörténik a csoda. Karácsony előtt az intézmény nagycsoportosai gyermeki szeretettel játsszák el a több ezer éves bibliai történetet. Idén a piros és a zöld csoportosok örvendeztették meg betlehemi játékukkal óvónőiket, szüleiket és kisebb társaikat.

Ujjaepitik_a_keruleti_labdarugo-utanpotlast

Újjáépítik a kerületi labdarúgó-utánpótlást

Fél évvel ezelőtt mérföldkőhöz érkezett a Hegyvidék Sport Egyesület labdarúgó-szakosztálya, a fiúk utánpótlását irányító szakmai stáb távozásával a nyár folyamán mindent a nulláról kellett kezdeni. Dénes András szakosztályvezető szerint a diáksportra építő új klubmodell már rövid távon eredményes lehet.

ETL banner v2.2

Az okmányirodával bővült az internetes ügyfélszolgálat

Az ügyfelek igényei alapján tovább bővült a Hegyvidéki Önkormányzat élő internetes ügyfélszolgálata. Január 16-tól az önkormányzat honlapján keresztül már az okmányiroda munkatársai is elérhetők heti tizenhét órában.

utlevel

Azonnali útlevél, teljesítményfüggő illeték

Aki gyorsabban szeretne hozzájutni útleveléhez, többet kell fizetnie az okmányirodában január 1-jétől. A soron kívüli, hét napon belüli kiállítás esetén a magánútlevél alapeljárási illetékén felül (ennek összege változatlan, 18 év alatt és 70 év felett 2500 forint, felnőtteknél 5 évre 7500, 10 évre 14 ezer forint) 19 ezer forint szolgáltatási pótdíjat kell fizetni.

Ketszazmillio_utjavitasokra

Kétszázmillió forint útjavításokra

A 2011-es év eredményeiről, illetve a következő időszak fejlesztési lehetőségeiről esett szó a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület decemberi, évzáró ülésén. Mint kiderült, út-, járda- és lépcsőjavításokra egy esztendő alatt több mint 200 millió forintot költött az önkormányzat.

Tájékoztató a 2012-es parkolási engedélyek kiadásáról

A 2012. évre szóló engedélyek kiadása 2012. január 2–31. között az alagsor 3. számú tárgyalóban történik. A 2011. évre kiadott, 2012. január 31. napjáig érvényes engedélyekkel a XII. kerület valamennyi közterületi fizető parkolóhelye díjfizetés nélkül vehető igénybe.