Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Tartsuk_tisztan_a_jardakat

Tartsuk tisztán a járdákat!

Vajon mekkora figyelmet fordítanak környezetükre az itt élők? Körbejártuk a kerület utcáit, és megkérdeztük ezzel kapcsolatos tapasztalatairól a közterület-felügyeletet is. Általános tanulság, hogy még akad javítanivaló, de annyi bizonyos: ahol a lakók rendet tartanak, ott a járókelők is jobban vigyáznak, nem dobják el a szemetet, a cigarettacsikket.

Tizenkét éve takarítja az egyik Beethoven utcai társasház környezetét Irén néni. „Ahogyan szép lassan eltűntek a régi házmesterek, úgy lett egyre piszkosabb az utcánk, senki nem szedte fel az eldobált szemetet, csikkeket és a kutyapiszkot. Ezt nem nézhettem tétlenül!” – meséli.
Munkáját nemcsak az ismerősök és a Beethoven utca lakói, hanem a járókelők is értékelik. „Naponta kétszer szoktam összesöpörni a ház előtt, a Beethoven és a Kiss János altábornagy utcában. Közben sokan megszólítanak, megdicsérnek, az emberek azt mondják, hogy a miénk a kerület legtisztább járdája. Bevallom, ez nagyon jólesik, ilyenkor arra gondolok, van értelme annak, amit csinálok. Úgy látszik, a jó példa ragadós, az utóbbi időben rendszeresen előfordul, hogy az erre sétáló idegenek felszedik a földről a szélben repkedő nejlonzacskót, vagy újságpapírt.”
Irén néni szerint korábban rengeteg cigarettacsikk csúfította a járdát, ezért az előkert korlátjára kitett egy üres konzervdobozt, amit használnak is az arra járók. Ráadásul nem csak a dohányosok; a naponta többször kiürített házi hulladékgyűjtőbe a csikkeken kívül italos palackok és más egyebek is kerülnek. A 75 esztendős hölgy „önkéntes missziójához” az utóbbi években mások is csatlakoztak, a két szomszédos társasház környezete például hasonlóan rendezett. Irén néni egyetlen dolgot nem vállal el, ez pedig a hólapátolás – ennyi idősen ezt a feladatot inkább másra hagyja.
Nem mindenhol ennyire idilli a helyzet, a nagyobb társasházak többségénél nehéz rávenni a lakókat a járda rendben tartására, például télen a hó- és síkosságmentesítésre – árulja el Vargáné Szilágyi Erzsébet közös képviselő. „A legegyszerűbb megoldás, ha a lépcsőházat takarító ember vagy cég szerződésben vállalja a járda tisztítását, így ő felel a téli munkák elvégzéséért is. Ehhez általában a társasház biztosítja az eszközöket és a szóróanyagot. Nagy segítség az önkormányzat jóvoltából kedvezményes áron beszerezhető kvarchomok, amit a jobb olvasztóhatás érdekében ajánlatos kálisóval keverni” – tanácsolja Vargáné.
Az érvényben lévő szabályozás szerint az ingatlan előtti járdaszakasz, valamint a járdához tartozó zöldfelület, nyílt árok tisztán tartásáról, hó- és síkosságmentesítéséről a tulajdonosnak (kezelőnek, használónak) kell gondoskodnia. A hatályos rendelkezések értelmében a közterület-felügyelők megbírságolhatják a gondozatlan járdaszakaszokhoz tartozó ingatlanok használóit. A büntetést a társasháznak vagy az utcai portállal rendelkező üzletnek, családi ház esetén a magántulajdonosnak kell megfizetnie.
Első alkalommal csupán figyelmeztetnek – a postaládába bedobott nyomtatványon hívják fel a lakók figyelmét a kötelezettség elmulasztásának következményeire –, és ha az újabb ellenőrzéskor sem tapasztalnak javulást, azaz továbbra is koszos a járda, gyomos a zöldfelület, vagy nem takarították el a havat, akkor büntetnek. A fizetendő összeg elérheti a 30 ezer forintot is.
„A kerületközponthoz tartozó utcákban kifejezetten kedvezőek a tapasztalataink, a lakók rendben tartják a járdákat, egyedül a kutyapiszok okoz gondot, de ezen a téren is folyamatos a javulás – mondja Dávid Gábor, a Hegyvidéki Közterület-felügyelet vezetője. – A családi házas övezetben gyakoribbak a hiányosságok, főleg az üres telkek előtt akadnak gondozatlan szakaszok, gyomos előkertek, elhanyagolt zöldsávok. Hasonló a helyzet télen is: míg a központban szinte azonnal eltakarítják a friss havat, a hegyvidéki részeken ez lassabban zajlik.”
A környezetbarát síkosságmentesítés fontosságát emeli ki a Jagelló úton élő Takács Ágnes is. A háromgyermekes édesanya szerint a kvarchomokkal felszórt járdán a gyerekek biztonságosabban közlekednek, nem kell attól tartani, hogy a só kimarja a ruhájukat, esetleg egy esés után a szemükbe kerül a csípős anyag. Ráadásul a hagyományos sózás károsítja a növényzetet, míg a homok bátran használható a füvesített részekkel határolt, vagy fasorral szegélyezett járdákon is. Probléma viszont, hogy a házak előtt sokszor csak egy vékony sávot tesznek szabaddá a hótól, és babakocsival nagyon nehéz közlekedni.
Leginkább a gyorsaság hiányát rója fel Pózsa Sándor. Szerinte a Gaál József út környékén gyakran előfordul, hogy az éjszaka, vagy kora reggel leesett hótól csak órákkal később tisztítják meg a járdákat. Gondot okoznak a szabálytalanul a járdára parkoló autók is, a kocsik miatt egyszerűen nem lehet hová kotorni a havat. Pózsa Sándor azt javasolja, hogy a szomszédos kisebb társasházak, illetve családi házak lakói fogjanak össze, osszák fel egymás között, ki és mikor tisztít meg egy nagyobb járdaszakaszt.

Ám.