Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Valtozasok_az_uj_esztendoben

Változások az új esztendőben

Januártól két százalékkal emelkedett a legmagasabb áfakulcs, és jelentősen nőttek a dohányosok terhei. Szigorodtak a szabálysértési bírságok, megkezdődött az egyéni nyugdíjszámlák létrehozása. Szokásos év eleji összeállításunkban a legfontosabb újdonságokat vettük sorra.

Az új év legfontosabb változása, hogy az eddigi 25-ről 27 százalékra emelkedett az általános forgalmi adó (áfa) legmagasabb, egyben legszélesebb körben alkalmazott kulcsa. Országos átlagban valamivel az áfanövekedés felett, 2,7 százalékkal drágul az elektromos áram, az ELMŰ hálózatában ez az A1 normál árszabásban kilowattonként bruttó 48,91 forintos díjat jelent. Ennél is jobban, 4,2 százalékkal nő a földgáz és a távhő fogyasztási díja.

Drágul az autózás

Az újonnan bevezetett harmincszázalékos baleseti adó miatt emelkednek a kötelező felelősségbiztosítási díjak, jó hír ugyanakkor, hogy az árverseny miatt a biztosítók gyakorlatilag átvállalják a pluszköltséget. Drágult az autópálya-használat, az eddigi legnépszerűbb és legolcsóbb négynapos autópálya-matrica helyét a két hétvégét magában foglaló, lényegesen drágább, 2975 forintba kerülő tíznapos biléta veszi át.
Az e-matricák díja az euró/forint árfolyam változásához igazodva minden kategóriában emelkedett, az átlagos drágulás 7,5 százalék. Ennek megfelelően a személyautókra vonatkozó D1 kategóriában az úthasználati jogosultság egy hónapra 4780, egy évre 42 980 forintba kerül.
Módosul a jogosulatlan úthasználat esetén fizetendő pótdíjak mértéke és a fizetési határidő is, ami az eddigi 15-ről 30 napra emelkedik. A személyautóknál 30 napon belüli fizetéskor a pótdíj 14 875, azon túl 59 500 forint. A díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, azaz nincs mód utólagos matricavásárlásra.

Dohányozni luxus lesz

Az országos egészségvédelmi programokkal összhangban február elsejétől jelentősen nő a dohányárukra kivetett jövedéki adó. Amennyiben a gyártók áthárítják az emelést a fogyasztókra, akár több mint száz forinttal is drágább lehet egy doboz cigaretta. Első lépésben ezer darab cigaretta adóterhelése a jelenlegi 10 550 helyett 11 500 forint lesz, júliustól ez az összeg 11 900 forintra emelkedik.
Január elsejétől tilos a dohányzás a legtöbb zárt közforgalmú helyszínen, így az éttermekben, szórakozóhelyeken, vonatokon, munkahelyeken, hivatalokban és kórházakban. Nem szabad rágyújtani a játszótereken, az aluljárókban, a buszmegállókban és a pályaudvarokon, dohányzóhelyet csak a szórakozóhely, munkahely vagy közintézmény bejáratától számított legalább ötméteres távolságon kívül lehet kijelölni. Kórházak és iskolák esetében az udvaron is tilos cigarettázni.
Bár a törvény már életbe lépett, szankcióra csak áprilistól kell számítani, a tiltott helyen cigarettázók 20–50 ezer forintra bírságolhatók. Ez alól egyedül a játékkaszinók kapnak felmentést, ezekben bárhol és bármikor rá lehet gyújtani.

Változó postai díjak

Január elsejétől az elsőbbségi küldeményként feladott szabványlevélért tizenöt forinttal többet, 130 forintot kell fizetni, a sima levélküldemény ára kilencvenről 105 forintra változik. Nem nőtt a képeslap és a levelezőlap feladásának díja. A hivatalos irat saját kézhez történő feladása az eddigi 370-ről 390 forintra, az egyéb hivatalos iratoké 300-ról 315 forintra emelkedett.

Nő a minimálbér

Az országgyűlés döntése értelmében közel húsz százalékkal, 93 ezer forintra emelkedett a minimálbér összege, a garantált bérminimum 108 ezer forint. Ennek köszönhetően az adószabályok megváltozásával sem csökken a minimálbért keresők jövedelme.
Havi 202 ezer forint bruttó kereset felett megmaradt a szuperbruttó, ami azt jelenti, hogy az e fölötti bért 1,27-dal kell felszorozni, és befizetni a 20,32 százalékos személyi jövedelmi adót. Az átlagbér alatti jövedelem továbbra is 16 százalékkal adózik, a bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keresők nettó bérének értékét a munkaadó köteles megőrizni. Ha ezt nem teszi meg, a cég két évig nem indulhat közbeszerzésen, illetve nem kaphat állami támogatást. Huszonötmillióról 30 millió forintra nőtt az eva-körbe jelentkezés bevételi értékhatára, míg az adókulcs 30-ról 37 százalékra emelkedett.

Nem emel a BKV

A tavalyi évhez hasonlóan idén sem változnak a BKV jegy- és bérletárai, ráadásul egy új, kedvezményes konstrukciót is bevezet a közlekedési vállalat. A 3100 forintba kerülő csoportos napijegyet a vásárló által megszabott időponttól kezdve 24 órán keresztül 2–5 ember használhatja együttes utazásra a BKV teljes vonalhálózatán.
Jelentősen emelkedett a pótdíjak összege. A helyszínen az eddigi 6000 helyett 8000 forintot kell fizetni, a tartozás harminc napon belüli rendezése 12 ezer helyett már 16 ezer forintba, a harminc napon túli késedelmes befizetés 24 ezer helyett 32 ezer forintba kerül.

Itt az Erzsébet-kártya!

Januártól állami monopólium a béren kívüli juttatásként adható étkezési utalványok kibocsátása, a legfeljebb ötezer forintig használható Erzsébet-kártyát legkorábban februárban kaphatják meg a munkavállalók. A plasztikkártyát egyelőre a kisebb boltokban, illetve a Coop és a Reál üzleteiben fogadják el. Elkezdődött az egyéni nyugdíjszámlák kidolgozása, az új rendszerben naprakészen követhető a befizetések nagysága, illetve a szolgálati idő.
Január 1-jével állami tulajdonba kerültek a fővárosi és a megyei kórházak, a betegirányítást egyértelműsítő új ellátórendszer május elsejétől fogadja a betegeket. Budapesten három központi intézmény lesz, a Budán élőket a jövőben alapesetben a Szent János Kórház–Kútvölgyi tömb–Városmajor utcai klinika fogadja.

Megadóztatják a kutyákat

Ebrendészeti hozzájárulás címszóval új adófajtát vezetett be az országgyűlés az állatvédelmi törvényben. Az évi legfeljebb hatezer forintos ebadót a helyi önkormányzatok saját rendeletükben rögzített módon szedhetik be.
Nem kell fizetni a védett őshonos magyar kutyafajták, a mentő-, jelző-, vakvezető kutyák, valamint a rokkantsegítő, terápiás, illetve az állatmenhelyről örökbe fogadott kutyák után. Akár húszezer forint adó befizetésére is kötelezhető ugyanakkor a veszélyes állatok gazdája.
A fizetési kötelezettség minden esetben az adott év első napján terheli az oltási könyvben szereplő tulajdonost. A bevételt kizárólag a kutyák ivartalanításának támogatására, az állatmenhelyek és az ebrendészeti telepek fenntartására, állatvédelmi szervezetek támogatására, ebösszeírásra, vagy más, a kutyatartással kapcsolatos állatjóléti és közegészségügyi intézkedések finanszírozására fordíthatják az önkormányzatok.

Nőttek a bírságok

Az eddigi 50 százalékos büntetéshez képest jövőre akár az adóhiány 200 százalékáig terjedhet az adóbírság összege, a kapcsolt vállalkozások közti ügyletekkel járó nyilvántartási kötelezettség megsértése miatt pedig akár 4 millió forintot is fizethet a jogsértő adóalany.
Az április 15-én életbe lépő új szabálysértési törvény alapján a közlekedési bírság legkisebb összege 5000, a legmagasabb 300 ezer forintra emelkedik, a helyszínen 5000-től 50 ezer forintig büntethet a rendőr, ismételt elkövetés esetén a felső határ 70 ezer forint. Újdonság, hogy egyértelmű tettenéréskor az elkövető meghallgatása nélkül is határozatot hozhat a hatóság.
A jogszabályban meghatározott szabálysértési tényállások hat hónapon belüli ismételt elkövetése esetén – kivéve a helyszíni bírságolást és a közlekedéssel kapcsolatos szabálysértéseket – a bíróság akkor is kiszabhat elzárást, ha erre eredetileg nem lett volna mód. Önálló büntetésként alkalmazható az órákban meghatározott közérdekű munka, amit bizonyos idő letelte után pénzben is megválthat a munkára kötelezett, illetve a büntetést elzárásra válthatja át. Hat óra munka 5000 forintnak, illetve egynapi elzárásnak felel meg.

Rokkantsági ellátás

Megváltozott munkaképességűek jövedelempótló jellegű ellátásaira lesz jogosult, akinek az egészségi állapota 60 százalékos vagy kisebb mértékű, és a kérelem benyújtását megelőző öt évben legalább 1095 napon át volt társadalombiztosítása. Legfeljebb három évig rehabilitációs ellátásban részesülhetnek azok, akiknek a foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, míg a rehabilitációra nem alkalmas megváltozott munkaképességűek a minimálbér legalább 30, legfeljebb 150 százalékát kitevő rokkantsági ellátást kapnak.

Szigorodott a chipsadó

Az eddigiekkel ellentétben akkor is adókötelesek a koffein- és taurintartalmú energiaitalok, ha csak az egyik összetevő aránya lépi túl a határértéket. Az extrudálással készült sós élelmiszerek mellett adókötelessé váltak azok a sütőipari termékek is, amelyekben 100 grammonként 2 grammnál több só van.
Szintén termékadót kell fizetni a magas cukortartalmú gyümölcsízekre (lekvárokra). A többi előre csomagolt cukrozott készítményhez képest alacsonyabb adóteher vonatkozik a tejben oldódó cukrozott kakaóporokra, ezek után 130 helyett kilogrammonként 70 forint az adó. 

Uniós lejárati jelzés

Az uniós előírásoknak megfelelően januártól egységes jelölése lesz az élelmiszereken feltüntetett fogyaszthatósági és minőségmegőrzési időnek. A termékek csomagolásán a jövőben a nap/hónap/év sorrendet kell használniuk a gyártóknak, a hónapot a teljes szó kiírásával vagy rövidítéssel, az évet kettő (12), vagy négy karakterrel (2012) is feltüntethetik.

MM.

Hosszú hétvégék 2012-ben

Ünnep


 

Mettől meddig?


Ledolgozandó szombat


Március 15.


 

Március 15–18.


Március 24.


Húsvét


 

Április 7–9.


 

Május 1.


 

Április 28.–május 1.


Április 21.


Pünkösd


 

Május 26–28.


 

Augusztus 20.


 

Augusztus 18–20.


 

Október 23.


 

Október 20–23.


Október 27.


Mindenszentek


 

November 1–4.


November 10.


Karácsony


 

December 22–26.


December 15.


Újév


 

December 29.–január 1.


2013