Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Folytatódnak az ingyenes szűrőszombatok

Január utolsó szombatján 10 és 14 óra között ismét ingyenes egészségvédő programra hívja a kerületi lakosokat az önkormányzat és a Szent János Kórház. A nagy sikerre való tekintettel októberben újraindított Hegyvidéki Szűrőszombatok ez évi első rendezvényén bőr- és nemibeteg-szűrésen vehetnek részt az érdeklődők.
A vizsgálat XII. kerületi lakcímkártya felmutatásával továbbra is ingyenes, azonban a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében szükség van előzetes regisztrációra. Érdemes minél hamarabb jelentkezni, előfordulhat ugyanis, hogy idő előtt betelik a tervezett létszám, így az utolsó pillanatban telefonálók számára nem tudják garantálni a vizsgálat elvégzését. A szervezők igyekeznek minden eshetőségre felkészülni, ezért ha szükséges, az érdeklődők számának függvényében az adott szűrésen több orvos fogadja majd a pácienseket.
Amennyiben az állapotfelmérésen valamilyen rendellenességre derül fény, a szakorvos azonnal – házon belül – megteszi a legfontosabb lépéseket: újabb vizsgálatokat ír elő, vagy ha súlyos a helyzet, azonnal kórházba utalja a beteget. Éppen ez a szűrőszombatok legnagyobb előnye: háziorvosi beutaló és felesleges sorban állás nélkül válik lehetővé a közvetlen szakorvos–beteg kapcsolat.
A program február 25-én nőgyógyászati szűréssel, ezen belül fizikális vizsgálattal, menopausa-tanácsadással és rákszűréssel folytatódik, ezt követi március 24-én a stroke-megelőző állapotfelmérést és a nyaki erek ultrahangvizsgálatát magában foglaló neurológiai szűrés. Április 28-án kardiológiai és érsebészeti szűrést végeznek EKG-, illetve alsóvégtagi doppler/ultrahangvizsgálattal, míg június 2-án, a Hegyvidéki Napokon szájsebészeti szűréssel zárul a sorozat.

em.