Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Husz_ev_207_szivatultetes

Húsz év, 207 szívátültetés

Éppen két évtizede, 1992. január 3-án hajtotta végre dr. Szabó Zoltán az első hazai szívátültetést a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján, amely ma a Városmajori Klinikai Tömb része. A beavatkozás sikeres volt, az új szívet kapó beteg ma is jól van, és orvosával együtt részt vett a húszéves évfordulót ünneplő tudományos ülést megelőző sajtótájékoztatón.
A rendezvényen dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora azt hangsúlyozta: vannak olyan orvosi beavatkozások, amelyek az egészségügy minőségét jelentik, ezek közé tartozik a szervtranszplantáció, amely kiemelt terület. Magyarországon az összes szervátültetés 60-80 százalékát a Semmelweis Egyetem végzi, felnőtt szívtranszplantáció pedig csak itt érhető el. Az SE szeretné, ha a jövőben a tüdőátültetést is itthon, a Semmelweis Egyetem keretén belül tudnák megvalósítani, jelenleg ugyanis a magyar betegek tüdő-transzplantációját Bécsben végzik. Tulassay kitért arra is, hogy szervátültetések szempontjából jelentős év volt a tavalyi. Magyarország átmeneti jelleggel csatlakozott a nemzetközi szervkoordinációt végző Eurotransplanthoz, és most be kell bizonyítani, hogy érettek vagyunk a tagságra.
Dr. Szabó Zoltán szívsebész professzor, a klinika korábbi igazgatója arról beszélt, hogy hosszú előkészítő munka előzte meg a húsz esztendővel ezelőtti első szívátültetést, már a nyolcvanas években megkezdődött a felkészülés. "Mindenhez kell egy impulzus, ami felgyorsítja a folyamatot" – fogalmazott. Ez akkor a 168 óra című rádióműsor egyik adása volt, amelyben vita alakult ki, szükség van-e egyáltalán szívátültetésre Magyarországon.
Eddig 207 szívátültetés történt az országban, ebből 190-et a Városmajori Klinikai Tömbben hajtottak végre, kettőt más intézetben, tizenöt esetben pedig gyermekek szívátültetéséről volt szó, amit az Országos Kardiológiai Intézet végez – mondta el dr. Merkely Béla, a Városmajori Klinikai Tömb elnöke. Mint kiderült, március elején átadnak egy új, speciális interdiszciplináris részleget, ahol a szervátültetésre váró, rohamosan romló szívfunkciójú betegeket tudják majd keringéstámogató eszközzel, úgynevezett műszívvel kezelni.
Az első szívátültetett beteg, a ma 48 éves Schwartz Sándor úgy gondol a húsz évvel ezelőtti műtétre, mint újjászületése napjára. Addig többféle szívbetegségéből adódóan jóformán állandó orvosi, kórházi ellátásra szorult. Bár jelenleg is többféle gyógyszert kell szednie, a transzplantációnak köszönhetően minőségileg jobb életet élhet. Az elmúlt két évtizedben megnősült, két gyermeke született. Tizenhat éve egy iskola gondnokaként dolgozik, jó fizikai állapotban van, mint viccesen megjegyezte, munkájában gyakorolhatja kedvenc téli sportját, a hólapátolást.
A sajtótájékoztatót követő ünnepi tudományos ülésen Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy a progresszív ellátás fejlesztésekor különösen odafigyelnek a transzplantációt végző műhelyekre. Mint fogalmazott, „hadigazdálkodás” van az egészségügyben, de a rendszer átszervezése közben úgy mozgósítják majd a tartalékokat, hogy fejlődhessenek a transzplantációs programok. Az ünnepi ülésen Tulassay Tivadar rektor ezüst fokozatú Pro Universitate-díjat adományozott az első szívátültetést végző dr. Szabó Zoltánnak és dr. Bodor Eleknek, aki alig két héttel később végrehajtotta a második sikeres szívtranszplantációt.

z.