Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szinetár Dóra nagykövet lett

„Ha az emberek hátsó – egyébként nem használt – memóriájában a sok-sok felesleges információ mellett az is elraktározódna, hogy van egy hely, ahol családias, segítő környezetben biztos gyógyulás várja őket, akkor lerövidülne az út a megoldásig, mert itt minden perc számít” – mondta az őt bemutató sajtótájékoztatón a Dévény Anna Alapítvány új nagykövete, Szinetár Dóra Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő.

– Azért épp a művésznőt kértük fel erre a tiszteletbeli szerepre – nyilatkozta később lapunknak Dévény Anna, az alapítvány névadója –, mert hosszú ideje tartó ismeretségünk alatt azt tapasztaltam, Dóra nyitott, jól gondolkodó, okos nő, aki tisztában van vele, miért fontos ez a munka. Jól ismerem az édesapját, Szinetár Miklóst is, hiszen régóta tartok speciális tréningeket az operaház balettkarának. Biztos vagyok abban, hogy idei nagykövetünk híven képviseli majd szellemiségünket.

Az 1990 óta működő Dévény Anna Alapítvány legfőbb célja a Dévény Speciális Gimnasztikai Módszerrel történő gyógyítás és mozgásrehabilitáció. Az eredeti és egyedülálló módszer mintegy 80 százalékban képes teljes gyógyulást, további 15 százalékban legalább javulást elérni szülési oxigénhiány miatt idegrendszeri károsodásban szenvedő csecsemőknél és különböző típusú mozgássérülési problémával küszködő gyerekeknél. Dévény Anna a munkásságáért Prima Primissima-díjat kapott, 2011-ben pedig beválasztották az ötven legbefolyásosabb magyar nő közé.

– Mindent megér, amikor átéljük az örömet, ha egy gyerek felgyógyul, és teljes életet élhet – mondta. – Azt várom, hogy a döntéshozók felismerjék ennek jelentőségét. Ezzel a lehetőséggel az elmúlt évtizedekben több milliárd forintot spóroltunk az egészségbiztosításnak, mivel lábra állítottunk olyan gyerekeket, akik egész életükben állami támogatásra szorultak volna.

Valamennyi kisgyermek számára, akinek a Dévény-módszer hozhatna gyógyulást vagy javulást az állapotában, biztosítani kell a kezelést – hangzott el a sajtótájékoztatón. Ehhez elegendő kezelői kapacitás szükséges, azaz a jelenleginél jóval több támogatás, aminek egy új finanszírozási irány a háttere.

Rangos művészekkel összefogva 2012-ben jótékonysági rendezvénysorozat indul – jelentették be az alapítvány vezetői. Ennek első felvonásaként a „Ma este a holnapért” című gálaesten olyan neves előadók lépnek majd színpadra, mint Sümegi Eszter, Pánczél Éva, Clementis Tamás vagy Fokanov Anatolij, a Magyar Állami Operaház magánénekesei, Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművészek. Volf Katalin Kossuth-díjas, Érdemes művész, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnője, vagy Csonka Roland, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosa mellett a Non Stop Vokál is elfogadta a felkérést, és csak erre az alkalomra egy klasszikus művel is készül.

A tájékoztató óta eltelt néhány hét, ezért megkérdeztük Dévény Annát arról is, hogy beszélgetésünk idején, azaz január elején lehet-e már látni, mennyire fogynak a jegyek.

– Jó, hogy kérdezi! Technikai okok miatt a meghirdetett gálaestet nem tudjuk megtartani január harmincadikán, de a rendezvény nem marad el, csak egy későbbi időpontra tolódik.

(ai.)