Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Kis_karacsony_nagy_csoda

Kis karácsony, nagy csoda

A Zugliget Óvodában minden évben megtörténik a csoda. Karácsony előtt az intézmény nagycsoportosai gyermeki szeretettel játsszák el a több ezer éves bibliai történetet. Idén a piros és a zöld csoportosok örvendeztették meg betlehemi játékukkal óvónőiket, szüleiket és kisebb társaikat.

Az egyre zsúfoltabb tornaterem sarkában egy apró angyalka ül a szintetizátor mögött. Hangszere billentyűin filctollal írt, kopott hangjegyek sora pihen. Az aranyhajú kislány kicsiny kezével csendben imitálja a dalt, amit hamarosan el kell játszania. Az óvónők az utolsó pillanatig biztatják. „Ügyes leszel, ne izgulj!” – a jóindulatú mondatnak azonban ilyenkor már nem sok haszna van.
Ám izgalma hamar elszáll, amikor meglátja társait, akik betlehemi jelmezben vonulnak be. A kezdés előtt még egy utolsó torokköszörülés, kéztördelés. A szintetizátor első lenyomott billentyűje akár egy színházi csengő nyitja meg az előadást. A narrátor mesél, utasít. Mária kezében pihen a kisded, a királyok ajándékokat hoznak, az angyalok énekelnek… A bibliai történet hitelesen elevenedik meg.
A megszeppentség észrevétlenül eltűnik, a műsor végére helyét az ismétlés utáni vágy veszi át. A piros csoportosok büszkén hajolnak meg, élvezik a közönség vastapsát, a hosszú és kemény munka jutalmát.
Az elhangzott szövegeket, verseket és dalokat a gyerekek külön-külön tanulták meg, így lett az apró mozaikokból komplett, élvezetes műsor. A pedagógusok célja azonban nem az, hogy az óvodások bemagolják a nehéz szöveget, sokkal fontosabb volt, hogy megértsék a karácsony üzenetét.
„A gyerekeken látszik, élvezik, amit csinálnak – magyarázta a betlehemi játékok pozitív hatását Horváth Dori Márta, a Zugliget Óvoda igazgatója. – A közös munka csodája, hogy még inkább összehozza a csoportot. A műsort mindig izgatottan várják, hiszen tudják, a közönség soraiban ott lesznek a szüleik, emiatt örömmel készülnek. Ha a gyerekeket egy kicsit is megérinti az ünnep valós üzenete, már sikerként éljük meg a történteket.”

BM.