Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Márciustól másképp számlázzák a szippantást

A korábban tervezett 2012. január 1. helyett csak március 1-jétől, kéthónapnyi felkészülési időszakot követően lépnek életbe a lakossági szennyvízszállítás rendjére vonatkozó változások. Február 29-ig továbbra is készpénzért, változatlan (1499 Ft + áfa/m³) áron szállítják el a „szippantott” szennyvizet, március 1-jétől viszont már kizárólag a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi (FTSZV) Kft. és a vele szerződött partnercégek végezhetik Budapesten a szippantott szennyvízszállítást.
Ennek díja – a csatornahasználati díjhoz hasonlóan – beépül a vízszámlába: márciustól a szennyvízszállításért a vízfogyasztással együtt, annak mennyisége alapján 337,70 Ft + áfa/m³ összeget kell fizetni. Az új rendszerben nem a helyszínen készpénzben, hanem átutalással vagy postai csekken kéthavonta lehet kiegyenlíteni a díjat. Fontos tudni, hogy aki március 1-jétől nem az FTSZV-vel szállíttatja el a szennyvizet, duplán fizet!
Tekintve, hogy közszolgáltatásról van szó, nincs szükség külön szerződéskötésre az FTSZV Kft. és a szolgáltatás igénybe vevője között. Az új díjszámítás alapján kiállított első számlát 2012. május elején kapják meg az ügyfelek. Valamennyi érintett ingatlantulajdonos a cégtől érkező első számlalevél mellett pontos tájékoztatást kap a változások részleteiről.
Azokon a területeken, ahol lehetőség lenne szennyvízcsatornára csatlakozni, de ezt az érintett tulajdonosok nem tették meg, talajterhelési díjat kell fizetni az után a szennyvízmennyiség után, aminek elszállítását a tulajdonos nem tudja igazolni az önkormányzatnak. A talajterhelési díj alapja csökkenthető a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyiségével.
A szennyvízszállítás szabályainak módosítására azért került sor, hogy átláthatóan, ellenőrzött és környezetkímélő módon történhessen a folyékony hulladék szállítása és kezelése, és minden, a szabályozott szennyvíztisztításba eddig be nem vont ingatlantulajdonost érdekeltté tegyenek a szolgáltatás igénybevételére. A változás legfontosabb eredménye tehát az lesz, hogy jelentősen csökken az eddig ellenőrizetlenül, gyakran gondatlanul kezelt szennyvíz mennyisége, ami többé nem károsíthatja a környezetet.

z. 

A szennyvízszállítás új rendszerével kapcsolatos kérdésekben az FTSZV ügyfélszolgálata ad tájékoztatást az ingyenesen hívható 06-80-55-00-55 zöldszámon. További információk: www.ftszv.hu/lakossagiszennyviz.