Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
utlevel

Azonnali útlevél, teljesítményfüggő illeték

Aki gyorsabban szeretne hozzájutni útleveléhez, többet kell fizetnie az okmányirodában január 1-jétől. A soron kívüli, hét napon belüli kiállítás esetén a magánútlevél alapeljárási illetékén felül (ennek összege változatlan, 18 év alatt és 70 év felett 2500 forint, felnőtteknél 5 évre 7500, 10 évre 14 ezer forint) 19 ezer forint szolgáltatási pótdíjat kell fizetni.

Ha sürgősséggel, három napon belül állítják ki az okmányt, a szolgáltatási pótdíj összege 29 ezer forint. Lehetőség van mostantól azonnali, azaz huszonnégy órán belüli kiállításra is, igaz, ebben az esetben 39 ezer forint pótdíjjal kell számolni. Azonnali elkészítést kizárólag a Központi Okmányirodában (XIII., Visegrádi utca 110–112.) lehet kérni, és ugyanitt lehet átvenni az okmányt, ha azt sürgősségi, illetve azonnali eljárásban gyártották le.
Autó vásárlása esetén ez évtől már nem a köbcenti, azaz a hajtómotor hengerűrtartalma, hanem a kilowattban kifejezett teljesítmény és a gépjármű kora alapján határozzák meg az „átírási”, azaz a visszterhes vagyonátruházási illeték mértékét az okmányirodák. További újdonság, hogy illetékmentessé vált a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott jármű átírása.

 

Jármű


Jármű gyártástól számított kora


hajtómotorjának

teljesítménye

(kW)

 


0–3 év


4–8 év


8 év felett


0–40


550 Ft/kW


450 Ft/kW


300 Ft/kW


41–80


650 Ft/kW


550 Ft/kW


450 Ft/kW


81–120


750 Ft/kW


650 Ft/kW


550 Ft/kW


120 felett


850 Ft/kW


750 Ft/kW


650 Ft/kW


 

2012. január 1-jétől a járműnyilvántartásban rögzítik a kilométeradatot. A kilométeróra-állás nyilvántartásba vételére akkor kerül sor, amikor a jármű tulajdonosa vagy üzembentartója megváltozik, és a változást bejelentik az okmányirodában. Az óraállás bejegyzésének alapja ilyenkor az a szerződés, amelyben az eladó és a vevő, illetve a tulajdonos és a majdani üzembentartó együttesen rögzítik a kilométer-számláló által mutatott értéket és a leolvasás időpontját.
Az óraállást rögzítik a jármű műszaki vizsgálatát követően is a közlekedési hatóság által kiállított műszaki adatlap alapján. A nyilvántartásba bejegyzett óraálláshoz bárki korlátozás nélkül hozzáférhet, amennyiben megfizeti az adatszolgáltatás igazgatási szolgáltatási díját.

z.

Okmányiroda által kiadott hatósági bizonyítványok egyetemistáknak

Időben kérelmezzék a felsőoktatási intézmények hallgatói a tanulmányaikkal kapcsolatos támogatások (ösztöndíj, pályázat, kollégiumi elhelyezés stb.) igényléséhez szükséges, az okmányiroda által Hatósági Bizonyítvány formájában kiadott igazolást! A kerületi okmányiroda vezetője, Bálint Erika arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás szabályairól szóló törvény értelmében a Hatósági Bizonyítványt a kérelem benyújtásától számított 10 napon belül köteles kiállítani a hatóság. Az irodavezető elmondta, hogy a tapasztalatok szerint a kiadásra a kérelemfelvételt követően három-négy nappal kerülhet sor. A tanulmányokkal kapcsolatos ügyintézéshez szükséges Hatósági Bizonyítvány kiállítása illetékmentes.