Japán Újév-ünnep
Japánban a gandzsicu, azaz az Újév az európai karácsonyhoz hasonló jelentőségű családi ünnep, szigorú szabályok szerint tartják meg. Ezt az ősi hagyományt elevenítette fel a Hegyvidéken működő Budapesti Japán Iskola, amelynek diákjai a tanárokkal és szülőkkel közösen ünnepelték az Újévet.
A gyerekeknek karuta-versenyt rendeztek – a kártyajáték lényege, hogy egy előre elmondott verses történetet a lapok segítségével kell befejezni a résztvevőknek –, majd ezt követte az újévi ünnepség elmaradhatatlan csemegéje, a mochi elkészítése. A különleges, kifejezetten erre a célra termesztett rizst először megfőzték, majd a ragacsos pépet beleöntötték az udvaron felállított kőmozsárba. Ekkor a gyerekek egy hatalmas, hosszú nyelű fakalapács segítségével elkezdték döngölni a masszát. Az így kapott nyúlós tésztából apró golyókat formáztak, a labdacsokat pedig kedvük szerint különböző szószokkal, például édes babbal vagy burgonyával ízesítették.
(em.)