Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Közösségformáló mászófal

Példaértékű összefogás eredményeként boulder mászófalat adtak át – az önkormányzati fenntartású iskolák közül elsőként – a Városmajori Gimnáziumban. A testnevelésórákon és a tömegsport keretében egyaránt jól használható sportszer költségein a XII. kerületi Szabadidősport Központ, az intézmény és a szülői munkaközösség egyenlő arányban osztozott.

Hegyvidéki röplabdasiker Olaszországban

Az utóbbi időszak legnagyobb magyar röplabdasikerét érte el decemberben a XII. kerületben működő Központi Röplabda Akadémia U17-es csapata. A hegyvidéki lányok Olaszország egyik legrangosabb korosztályos tornáján, a Biellában megrendezett hagyományos Bear Wool Volley Cup versenyen állhattak fel a dobogó második fokára.

Óvjuk a bőrünket!

Új egészségvédő programsorozatot indított a Hegyvidéki Önkormányzat és a Szent János Kórház. Az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem évadnyitó előadásán dr. Molnár László főorvos a leggyakrabban előforduló bőrbetegségek kialakulásáról és a megelőzés lehetőségeiről tájékoztatta az érdeklődőket a MOM Kulturális Központban.

A háziorvos életmód-tanácsadó is

Hat esztendő és több mint hatvan előadás után tavaly decemberben jelentette be a Hegyvidéki Egészségklub megszűnését dr. Szolnoki Lajos. Az ismeretterjesztő programsorozatot életre hívó háziorvos a jövőben Fodor utcai rendelőjében folytatja tovább a megelőzésre koncentráló egészségvédő munkáját.

Kötelezővé vált az energetikai tanúsítvány

Január elsejétől már csak energetikai tanúsítvánnyal lehet értékesíteni az ötven négyzetméternél nagyobb lakásokat. A vásárlók így az eddigieknél jóval pontosabb képet kaphatnak arról, mennyire olcsó, vagy éppen drága a kiválasztott ingatlan fenntartása az energiafelhasználás hatékonysága alapján.

Újraélesztési tanfolyam középiskolásoknak

Iskola-egészségügyi prevenciós programot indított a Hegyvidéki Önkormányzat. A BLS újraélesztő tanfolyamon a kerületi középiskolák tanulói ingyenesen vehetnek részt.

Fantasztikus farsangi falatok

Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a farsang, áll a bál (vagy épp egy jókedvű buli?). Mindenesetre készüljünk néhány finom vendégváróval, ha másért nem, hogy jóllakottan búcsúztassuk a telet, örömmel várjuk a tavaszt, no meg kellő eltökéltséggel veselkedjünk neki a fogyó- és vitaminkúráknak!

Tolófánk farsangra

Nincsen farsang fánk nélkül! Ezúttal egy kevésbé ismert különlegességre hívjuk fel a figyelmet.

Gyógynövényekkel a téli megbetegedések ellen

A tél a betegségek időszaka is. Félünk az aktuális influenzától, vírusoktól, és ha sikerül is elkerülni a járványos betegségeket, akkor is ott vannak a hétköznapi nátha kellemetlen tünetei. Gyógyszerrel hét nap, a nélkül egy hét – szokták mondani a gyógyulás alternatívájaként a gyógynövényekre esküdők.

A válaszadó csend fotósa

A magyar kultúra napja kerületi rendezvénysorozatának koronája Olasz Ferenc legújabb kötetének bemutatója és az abban látható képek kiállításának megnyitója volt. Magyar–történelem szakos tanár, filmrendező, fotóművész, operatőr – mégis a legtöbben talán úgy ismerik Olasz Ferencet, mint azt a művészt, aki képes lefényképezni a Teremtő csendjét. A Magyar Örökség-díjas hegyvidéki alkotóval nemrég megjelenő, Te Deum című albuma kapcsán beszélgettünk.

Mindennapi kenyerünk

Idén negyedik alkalommal kapott lehetőséget a Jókai Mór Német Nemzetiségi és Általános Iskola, hogy tematikus kiállítás keretében adjon ízelítőt a komplex művészeti és német nemzetiségi osztályaiba járó diákok tevékenységéből. Ez alkalommal az étkezéskultúra, valamint az ahhoz kapcsolódó képi és tárgyi világ szolgáltatta a témát.

Hegyvidéki városrészek: Jánoshegy

Sorozatunkban a XII. kerület városrészeit mutatjuk be. A Hegyvidéket tizennyolc különböző terület alkotja, ezek története, kialakulása, földrajzi viszonyai számos érdekességet tartogatnak, ami nemcsak a helytörténet szerelmeseit, hanem valamennyi olvasónkat érdekelheti. A következő városrész a Jánoshegy, amelynek minden szempontból az Erzsébet-kilátó a csúcsa.

Szellemi olimpia

Különleges vetélkedőre invitálta az általános és középiskolásokat a XII. kerületi Szabadidősport Központ. A MOM Kulturális Központban rendezett szellemi olimpián igazi agytorna várta a jelentkezőket.

„Néha huncutnak is kell lenni”

Sipos Istvánné élete eddigi száz évéből közel hetvenet az Egyesült Államokban töltött. A századik születésnapján őt köszöntő Pokorni Zoltán polgármesternek és Váczi János alpolgármesternek elmondta, bár nagyon szeretett Amerikában élni, a legbüszkébb mégis szülőhazájára volt, és a kinti évek alatt is ápolta a magyar gyökereket, erősítette a magyar kapcsolatokat.

Kisebbségi közmeghallgatások (3.)

Évek óta üde színfoltot jelentenek a Hegyvidék gazdag kulturális kínálatában a kerületi kisebbségi önkormányzatok programjai. A 2011-ben megvalósult rendezvényekről, illetve az önkormányzatok működéséről közmeghallgatásokon számoltak be a XII. kerületi nemzetiségek választott testületei. Ezúttal a görög, a horvát és a szlovák kisebbség év végi leltára következik.

Gázvezeték-felújítás önkormányzati segítséggel

Tizennyolc társasház összesen 2,2 millió forintot nyert el az önkormányzat vis major pályázatán. Az igénylők döntő többsége a gáz alapvezeték felújításához vette igénybe a vissza nem térítendő támogatást.

Napelemfa az Istenhegyi úton

Extravagáns megjelenésű, különösen energiatakarékos, nap- és geotermikus energiát is hasznosító töltőállomás nyílt az Istenhegyi úton. A teljesen átalakult MOL-kútnál nem csak benzint és dízelt lehet tankolni – az elektromos autókat is fel lehet tölteni Magyarország legmodernebb gyorstöltőjével.

Vár az óvoda – már az interneten is

A kisgyermeket nevelő családok számára az egyik legfontosabb, egyúttal legnehezebb döntés a megfelelő óvoda kiválasztása. Ebben nyújt segítséget a Hunniareg Budai Módszertani Központ és a Hegyvidéki Önkormányzat gondozásában januárban megjelent Óvodások leszünk című kiadvány, illetve a "Vár az óvoda" szülői fórum, amelyen az óvodaérettséggel, beiratkozással kapcsolatban kaptak hasznos tanácsokat az érdeklődők.

Bemutatkoznak a kerületi iskolák

Idén újra Iskolanyitogató a Hunniareg Pedagógiai Intézet és a Budai Módszertani Központ szervezésében. A kerület önkormányzati fenntartású iskoláinak bemutatkozó rendezvénye február 8-án 17 órakor a MOM Kulturális Központban. Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Urbanizált vaddisznók a Hegyvidéken

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy vaddisznók jelennek meg az erdő közeli hegyvidéki utcákon, kertekben. Különösen az Irhás árok és a Normafa környékén nőtt meg érezhetően a hívatlan látogatók száma. A kellemetlen találkozások elkerülése érdekében mindenesetre az önkormányzat megtette az első szükséges intézkedéseket.

A magyar kultúra napját ünnepelték a MOM-ban

A „Párbeszéd a magyar közművelődésért” című országos programsorozat záró rendezvényének adott otthont a MOM a magyar kultúra napján. A hazánk számos pontjáról érkező közművelődési intézményvezetők megismerhették az Országos Közművelődési Koncepciót, és részesei voltak a MaNDA Tv elindításának. Az ünnepnap további, nagyközönségnek szervezett rendezvényein beszélgetés zajlott a kulturált viselkedésről, bemutatták Olasz Ferenc rendező, fotográfus legújabb könyvét, illetve a Kaláka együttes adott műsort.